HIT POSLASTICA

Hrvati su ludi za krafnama, a Šveđani za semlom! Kremastu poslasticu od dizanog tijesta jednostavno morate probati

Nije princes krafna, nije ni klasična, a nije ni maritozzo, upoznajte švedsku hit slasticu

Semla, vastlakukkel, laskiaispulla ili švedski ekler nazivi su za slasticu koja spaja meko, aromatično tijesto, kremu od badema i tučeno slatko vrhnje u poslasticu kojoj je već na prvi pogled zbilja teško odoljeti. U različitim formama priprema se i u Finskoj, Norveškoj, Danskoj, na Islandu, u Estoniji i Latviji, a posebno je popularna u razdoblju nakon Božića pa sve do Uskrsa.

image
Unsplash/

Zanimljivo je spomenuti kako je naziv semla najprije predstavljao samo pecivo umočeno u vruće mlijeko, a zatim, kada je Šveđanima u toj formi dosadila, poslastici su dodali pastu od badema i slatko vrhnje pa u semli počeli uživati svakog utorka između pokladnog utorka i Uskrsa.

S vremenom, baš kao što je to slučaj i kod nas s krafnama, semla se u izlozima švedskih slastičarnica počela pojavljivati već nakon božićnih blagdana pa se, iz godine u godinu, Šveđani iznova čude zašto dolazi tako rano. Nakon što se s time pomire, uživanje u ovoj bogatoj poslastici može početi. I ponovno, kao što je to slučaj kod nas s krafnama, čim se semla pojavi u prodaji, različiti mediji kreću s testiranjima kako bi pronašli najbolju u gradu.

FIKA I SEMLA

Godišnja semla histerija dio je danas već svjetski popularnog švedskog fenomena - fike. Budući da fika podrazumijeva uživanje u opuštanju i najčešće je riječ o ispijanju kave s kolegama ili prijateljima, uz omiljeni topli napitak najčešće se uživa i u slatkom zalogaju. Upravo omiljeni slatki zalogaj za mnoge Šveđane je semla.

image
Pexels/

Također, danas se u vitrinama slastičarnica pojavljuju najrazličitije varijante semle, a ona koja je svojevremeno najviše šokirala Šveđane bila je kombinacija princes krafne, na koju mnoge izgledom i podsjeća, i semle. S vremenom su se pojavile i sirove varijante, kombinacije s Nutellom i semla u formi wrapa, ali niti jedna nikada nije uspjela dostići popularnost klasika.

image
Knape/Getty Images/istockphoto

Iako priprema svake pojedine komponente oduzima određeno vrijeme, jednom kada semlu sastavite i prezentirate svojim ukućanima ili gostima, a potom i okusite sami, bit će vam jasno da se sav trud itekako isplatio. Kremasta, bogata, aromatična i slasna, semla je ultimativna poslastica koju želimo pojesti kada se zasitimo krafni i ostalih trenutačno popularnih slatkih zalogaja. U nastavku ostavljamo originalni recept za semlu, preuzet sa službene stranice Švedske.

image
Getty Images/istockphoto/

RECEPT ZA SEMLU

Za peciva će vam trebati:

100 g maslaca

300 ml mlijeka

50 g svježeg kvasca

1 žličica usitnjenog kardamoma ili ribane korice naranče

pola žličice soli

85 g šećera

500 do 550 g brašna

1 jaje za premazivanje

Za punjenje:

200 g marzipana

100 ml mlijeka

300 ml tučenog vrhnja

Dodatno:

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Otopite maslac i dodajte mu mlijeko. Dodajte svježi kvasac, kardamom i koricu naranče. Pustite da se zapjeni, a zatim dodajte sol, šećer i većinu brašna. Dio sačuvajte za poslije. Tijesto mijesite 15 minuta. Pustite da stoji na toplom i diže se oko 40 minuta. Tijesto zatim stavite na pobrašnjenu površinu (iskoristite dio tijesta koje vam je ostalo) i podijelite na jednake dijelove. Oblikujte kuglice i stavite na papir za pečenje. Pokrijte ih i pustite da dižu oko sat vremena. Premažite ih potom razmućenim jajem i pecite u pećnici na 225 stupnjeva 8 do 10 minuta, a ako ste napravili manje kuglice, bit će dovoljno 5 do 7 minuta na 250 stupnjeva. Kada su peciva gotova, stavite ih da se ohlade, a zatim izvadite meku sredinu i izmrvite je u veću posudu. Marcipan naribajte i pomiješajte s mrvicama peciva, a zatim sve povežite mlijekom u kremastu smjesu. Dobivenom smjesom punite peciva. Slatko vrhnje izmiksajte u čvrstu kremu i rasporedite po punjenju od marcipana, poklopite gornjim dijelom peciva i pospite šećerom u prahu. Poslužite uz kavu ili čašu toplog mlijeka i cimetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:14