Kuhaj bolje

Uz ove savjete vaše krafne, fritule, kroštule i uštipci više nikad neće biti masni i svi će ih obožavati

Ako vam ni trikovi ne pomognu, možda je problem u receptu, pa vam donosimo nekoliko njih za koje provjereno znamo da uspjevaju!

Ovih dana u našim se krajevima peku i jedu neizmjerne količine krafni, fritula, kroštula, uštipaka i drugih divota od tijesta koje se pripremaju u dubokoj masnoći. Međutim, kao što se to dogodi kad neke od njih kupimo u pekarnici ili supermarketu, zna se dogoditi i da nam kod kuće ovi specijaliteti upiju previše ulja i pokvare dojam i sav trud. No, kako tome doskočiti?

Iskusni kuhari i domaćice kod pripreme ovih delicija koriste se starim trikovima.

Prvi je da u tijesto, bez obzira na to što stoji u receptu, dodamo malo praška za pecivo ili sode bikarbone. Dakle, kad prosijavate brašno, jednostavno dodajte žličicu, dvije jednog od ovih sastojaka i dobro umijesite s ostalim sastojcima.

Drugi je, naravno, da prije prženja bilo krafni, bilo poderanih gaća, uštipaka, fritula ili kroštula, ulje morate jako dobro zagrijati. To možete provjeriti također na dobro poznati starinski način - vrh drške drvene kuhače uronite u ulje, kada se oko njega počnu stvarati mjehurići, ulje je spremno za prženje.

Treći, ali zato ne manje bitan savjet je dodati u tijesto čašicu (štamprlek) rakije. Rakija će spriječiti masnoću da se "nastani" u tijestu, a nakon prženja se uopće neće ni osjetiti. Ako, pak, ipak želite malo arome, rakiju zamijenite rumom.

A kako kod nas ništa ne mo že proći bez recepata donosimo vam neke s kojima nećete imati ovaj problem.

image
Ena Kokanović Nagy/Ustupljena fotografija

LISTARIĆI

image
Lauripatterson/Getty Images/istockphoto

VRLIČKI UŠTIPCI

image
Božidar Vukičević/Cropix

DALMATINSKI UŠTIPCI

image
Ena Kokanović Nagy/Ustupljena fotografija

ŠPRIC KROFNE

image
Biljana Blivajs/Cropix

KROŠTULE PO DALMATINSKI

image
Privatna Arhiva

KROŠTULE OD 6 i 2 JAJA

image
Marko Miščević/Cropix

FRITULE

image
Marko Miščević/Cropix

KRAFNE PO RECEPTU JANJE BENIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:42