DOŽIVI DOMAĆE

Ovo su naši najdraži istarski proizvodi malih proizvođača bez kojih se ne vraćamo kući s puta

 Matija Djanesic/
Koliko poznajete ruralnu Hrvatsku? Ovog puta, vodimo vas u Istru i otkrivamo fenomanalne proizvode koje ne smijete propustiti

Najveći hrvatski poluotok odavno je etabliran kao područje iznimnih vina, maslinovih ulja, ali i adresa gdje se zaista dobro jede. Na prelijepim putovanjima kroz Istru mudro je nadopuniti kućne zalihe domaćih proizvoda jer će nam oni izmamiti osmjeh na lice i onda kad ne budemo mogli pronaći slobodan vikend za novo putovanje. Otvaranjem teglica, staklenki i boca u naša četiri zida, a kupljenih u Istri lansirat će nas gotovo trenutno na divne brežuljke, vinograde, uličice pa i morske obale. Donosimo vam našu listu omiljenih proizvoda malih proizvođača bez kojih se ne vraćamo s naših istarskih putovanja...

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Vino

Čak i legendarni Forbes objavio je priču o istarskom vinaru i prozvao ga jednom od najvećih zvijezda u usponu. Naravno, radi se o Marku Fakinu. Novinarka Catherine Todd, inače specijalizirana za pisanje o vinima i autorica bloga Dame Wine, ispričala je priču o njegovoj želji da postane vinar još od malih nogu, baš poput njegovog oca, a zatim se osvrnula na rad i predanost Marka Fakina te ga prozvala jednom od najvećih zvijezda u usponu hrvatske vinske scene.

Marko Fakin, kada je 2010. godine preuzeo vinariju, proglašen vinarom godine te, zbog naglog rasta, proizvodnju ubrzo uspio povećati s 2000 na 120 tisuća boca. Ako ste u blizini Motovuna svakako kušajte njihova vina, a posebno teran koji je oduševio i ovu uglednu američku novinarku.

image
Vina Fakin - Fakin Good Wines Facebook//

Sir

Uz vino, najbolja pratnja je komad dobrog sira, a teško da ćete naći bolji od onog što proizvodi mljekara Latus. Obitelj Orbanić u mljekari Latus od domaćeg mlijeka proizvodi samo ono što bi dala jesti vlastitoj djeci. Okus domaćeg mlijeka i sira nemjerljiv je s bilo kojim industrijskim. To znaju svi oni koji su ikada imali prilike piti i jesti one prave prirodne proizvode, a posebno oni koji su na tako nečemu odrasli. Dobar i zdrav sir, jogurt ili vrhnje bez ikakvih aditiva i industrijskih sirovina rade mnoga gospodarstva i domaćinstva u nas, a jedno takvo nalazi se u Gornjim Orbanićima pokraj Žminja. U tom istarskom selu sedmeročlana obitelj Orbanić već generacijama ima svoj uzgoj krava i sve što proizvode radi se isključivo od mlijeka. Kao divan partner Fakinovom teranu uzmite Latusov sir Veli Jože, sir jačeg i intenzivnijeg okusa i arome.

image
Mario Kucera/

Pršut

U mjestašcu koje i navigacija ponekad odbija pronaći na karti, Mihael Budak radi jedan od najboljih istarskih pršuta u zemlji. Mjesto Kranjci smješteno je vrlo blizu Sv. Petra u Šumi. Budak proizvodi pancetu, kobasice i žlomprt koji se još naziva ombolo ili zarebrnik, a radi se o mesnom dijelu svinjskog kotleta koji je otkošten pa začinjen solju, paprom, a ponekad i lovorom. Istarski gastro klasik je ombolo gira volta, što je kombinacija nareska, jaja, maslinova ulja i malo bijelog vina, najčešće malvazije. Osim toga, proizvode i kosnice, lardo i pršute i razne salamine, a najnoviji proizvod je salamin s bučinim sjemenkama. Osim toga, rade i kosnice. Radi se o suhomesnatom proizvodu koji neodoljivo nalikuje na kobasicu i čak se radi od iste smjese. Ipak, za kosnicu je potrebno puno veće crijevo, a samim time se i dulje suši. Kosnica je pomalo zaboravljen istarski proizvod, a kako joj i ime sugerira, bila je uobičajena na marendama za kosce. Žetva i sjetva spadale su u najzahtjevnije poljoprivredne aktivnosti, te su se kosci morali dobro najesti kad bi išli u polje. Kosnica je bila posebno karakteristična u unutrašnjosti Istre i prava je šteta doći u Istru, a ne kušati ove divote koje se rade od potpuno domaćih sirovina.

image
Matija Djanesic/

Maslinovo ulje

Chiavalon maslinova ulja iz ekološkog uzgoja i inače su višestruko nagrađivana pa su tako u posljednjih nekoliko godina primili brojna europska i svjetska priznanja, među kojima i ona za najbolje maslinovo ulje te najbolju ambalažu. Prošle su godine izgradili novu tvornicu za proizvodnju maslinovog ulja u koju je uloženo čak 10,5 milijuna kuna, a nedavno su pokrenuli i akciju u sklopu koje su zainteresirani mogli kupiti drvo iz njihovog maslinika. Njihova ulja ovjenčana su najvećim svjetskim priznanjima, a iz godine u godinu prepoznati su i od strane Flos Oleia, koji se smatra biblijom za maslinova ulja. Dakle, ako tražite najbolje, nek vam ne bude teško skrenuti s puta do Vodnjana kako biste nadopunili zalihe najboljim mogućim maslinovim uljem.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Sadržaj realiziran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:16