KONTROVERZAN POPIS

Objavljena lista 100 najutjecajnijih kompanija na svijetu. Na njoj su neka čudna imena iz autoindustrije

Samo su tri renomirane tvrtke dospjele na prilično kontroverzan popis na kojem ima i tvrtki za koje mnogi nisu čuli

Vinfast Vinfast

 Vinfast Vinfast

Jasno je da će se na listi 100 najutjecajnijih tvrtki na svijetu naći i neki proizvođači automobila, pogotovo ako tu listu sastavlja ugledni američki magazin, kao što je Time. Pretpostavili biste da će među tim tvrtkama biti američki divovi kao što su GM, Ford, poneka europska tvrtka kao Mercedes ili BMW, globalni auto lider Toyota i naravno električni div Tesla.

image

Tesla Model 3 Performance

Tesla Media

Sve bi ovo bili prilično dobri izbori, ali od ranije nabrojanih tvrtki samo su dvije, Toyota i BMW, dospjeli na prilično kontroverzan popis na kojem ima i tvrtki za koje mnogi nisu nikada ni čuli.

Primjerice, vijetnamski proizvođač VinFast se našao na ovom popisu. Iako bi tvrtka možda mogla biti utjecajna u Vijetnamu, nigdje drugdje nije ni uspješna ni previše važna. Njihovi su automobili dobili izuzetno loše recenzije od struke i kupaca i dostupni su samo u nekolicini svjetskih država. Prodaja im je također smiješno mala, a govori se i da tvrtka razmatra planove za odgodu gradnje tvornice u SAD-u.

image

Vinfast (ilustracija)

Vinfast

Ostali proizvođači automobila na popisu imaju dosta više smisla. Na popisu su uz ranije spomenutu Toyotu i BMW, kineski BYD i Xiaomi koji od nedavno također proizvodi automobile te indijska Tata. No, Tata se na popisu nije našla zbog podružnice Tata Motors ili njihovog Jaguar Land Rover, već zbog proizvodnje iPhonea u Indiji, i rada na razvoju umjetne inteligencije. Također, jasno je da se Xiaomi također nije našao na popisu zbog automobila, već zbog svega drugoga što proizvode.

image

BMW serije 3

BMW Media

Od ostalih tvrtki koje imaju nekakve veze s automobilima i cestovnim vozilima na popisu su još i Waymo (robotski taksiji u SAD-u) i Amazon koji je vlasnik marke Zoox, koja bi trebala proizvoditi autonomne automobile. Tu su i dostavna tvrtka UPS i Highland Electric Fleets, tvrtka za koju Time kaže da upravlja "najvećom flotom električnih školskih autobusa u SAD-u, s više od 600 električnih vozila pod ugovorom u 30 država."

image

Waymo, ilustracija

AFP

Nepotrebno je reći da je popis prepun rupa i nelogičnosti, čak i kada se uzme u obzir da nije bio fokusiran na automobile. Nazvati tvrtku poput VinFasta utjecajnom, a izostaviti s popisa primjerice Mercedes i Teslu dovoljno govori o tome koliko su stručni bili ljudi koji su sastavljali ovaj popis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 23:34