GENERATIVNI AI

Nova era iPhonea: Appleov telefon napokon dobiva AI opcije, većina je već poznata s konkurentskih uređaja

Apple će do kraja godine u svoje nove uređaje implementirati i neke značajke ChatGPT-ja

Apple Intelligence

 Apple/

U revoluciji generativne umjetne inteligencije (AI) koja posljednjih godinu i pol potpuno obuzima svijet, jedna je kompanija stajala dosta upadljivo po strani. Od jeseni to više neće biti slučaj, jer je Apple večeras na svom skupu Worldwide Developers Conference najavio brojne AI novitete koji će vjerojatno prilično preoblikovati naredne modele iPhonea, iPada i Mac računala.

Nije to nikakvo iznenađenje, Appleov je ustaljeni modus operandi da "izumi" dotad neviđene novitete koje konkurenti imaju već mjesecima (ali se pritom mora priznati kako se obično dogodi da Apple to napravi bolje od ostalih). Od tvrtke iz Cupertina su korisnici mjesecima čekali da vide kako će Apple iskoristiti neslućene mogućnosti koje pruža suvremena generativna umjetna inteligencija.

image

Šef Applea Tim Cook

Justin Sullivan/Getty Images Via Afp

Dioničari su im pak na trncima već mjesecima, jer Apple po tržišnoj kapitalizaciji sada nije samo iza vodećeg Microsofta, nego je pao čak i iza tvorca čipova NVIDIA, kompanije koja - pogodili ste - punim jedrima plovi AI prostranstvima. Sudeći po prvim vijestima, mađutim, mnogim su vlasnicima dionica danas trebali lijekovi za tlak, jer je vrijednost Appleove dionice nakon novih najava potonula u minus od finih 2% sat vremena prije zatvaranja burzi danas.

image

CEO OpenAI-ja Sam Altman (lijevo) i Appleov viši potpredsjednik za usluge Eddy Cue

Justin Sullivan/Getty Images Via Afp

Ono što u cijeloj priči jest malo čudno je s kime se Apple udružio u svojoj shemi: s kreatorom ChatGPT-ja OpenAI-jem i svakako liderom na tržištu. No to partnerstvo je malko neobično iz više razloga, između ostalog i stoga što se otprilike smatralo da su OpenAI i njihov CEO Sam Altman, na neki način, Microsoftovi ljudi. Microsoft ih je izdašno financirao praktički od početka i među prvima je objeručke implementirao njihova rješenja u svoje proizvode.

Premda, dakle, malo neobični partneri - s obzirom na to da je Apple krajnje konzervativna kompanija koja s proizvodima izlazi na tržište tek kada su sasvim ispolirani, dok OpenAI kao na traci izbacuje nova rješenja i u hodu popravlja greške i štampa isprike - Apple vjerojatno nije imao drugog izbora.

U igru su ušli tragično kasno i nisu više imali vremena za gubljenje. OpenAI će im omogućiti da premoste ovaj kritični period u kojem - za pretpostaviti je - razvijaju i peglaju vlastita rješenja. Unatoč kašnjenju, Apple ima ogromnu šansu za uspjeh u generativnom AI-ju ponajprije zbog svoje ogromne baze korisnika, kazao je za Wired Andy Wu, profesor na Harvard Business School koji proučava način na koji kompanije koriste AI.

"S druge strane, golemi financijski trošak održavanja moćnih generativnih AI modela skupa s njihovom tendencijom da fabriciraju pogrešne informacije mogli bi biti neki sasvim novi izazovi za Apple. Implementirati tu tehnologiju danas za sobom povlači te rizike, a to je u neskladu s Appleovom tradicionalnom navadom da nude ispolirane proizvode nad kojima imaju potpunu kontrolu", naglasio je Wu.

Bilo to kako bilo, CEO Applea Tim Cook najavio je danas svojevrsni restart kompanije pod nazivom "Apple Intelligence". Riječ je o softverskim rješenjima koja će na njihove uređaje i servise doći u beta formi na jesen i uključivat će neke veće i neke manje promjene u načinu na koji funkcioniraju iPhone, iPad, Mac, možda i Apple Watch, a najveći redizajn najavljen je za najlogičnijeg kandidata - osobnog asistenta Siri.

Apple je najavio i da će u svoj softver inkorporirati i pojedine eksterne AI modele, počevši jasno od OpenAI-jeva ChatGPT-ja krajem godine. Ta će značajka biti opcionalna (tzv. opt-in), odnosno korisnici će eksplicitno morati zatražiti da se aktivira. Plaćanje pretplate na ChatGPT neće biti potrebno, a Siri će odlučivati hoće li svaki pojedini upit trebati pomoć ChatGPT-ja ili ne. U budućnosti će se dodavati i drugi AI modeli vanjskih kreatora.

"Uzbuđeni smo što možemo ostvariti partnerstvo s Appleom i dovesti ChatGPT njihovim korisnicima na ovaj način. Apple dijeli našu predanost sigurnosti i inovacijama i ovo partnerstvo slažese s misijom OpenAI-ja u tome da se napredna umjetna inteligencija učini dostupnom svakome", poručio je Sam Altman.

image

Apple Intelligence na Macu

Apple/
image

Image Playground

Apple/
image

Prijedlozi odgovora na iPhoneu

Apple/

Apple je na WWDC-u pokazao više primjera Apple Intelligencea na svojim aplikacijama i ako ste iole koristili generativni AI na ChatGPT-ju, Microsoftovu Copilotu, Googleovom Geminiju ili Samsungovim najnovijim pametnim telefonima, ništa od toga neće vam biti nepoznato.

Recimo, generativni AI dolazi u aplikaciju Photos. Tako će biti moguće detaljnije pretraživati kroz bazu (primjera radi, svaku situaciju u kojoj osoba jede sladoled). iPhone će dobiti i mogućnosti kao što je brisanje ili pomicanje neželjenih predmeta i osoba s fotografija, jednako onako kao što se već neko vrijeme može činiti pomoću Googleova Magic Erasera ili na Samsungu S24.

Značajka "Image Playground" omogućit će stvaranje slika kroz Appleov ekosistem, u porukama ili aplikaciji Notes, što naravno uključuje i generativne AI slike u tri stila - skica, ilustracija ili animacija. Nadalje "Writing Tools" će biti opcija dostupna kroz čitav ekosustav i sređivat će tekstove korisnika - paziti na tipfelere i gramatiku, ali i na stil, te prilagođavati ton napisanoga na način da bude opušteniji ili profesionalniji, po želji korisnika. Kao i uvijek, ostaje za vidjeti kada će i hoće li uopće ikada minijaturni jezici poput hrvatskog biti implementirani.

Korisnici će moći stvarati i jedinstvene emojije preko opcije nazvane "Genmoji". Siri bi trebao pouzdanije razumjeti kompleksne upite i zapovijedi te pronaći točne odgovore i rješenja čak i ako naredba nije bila sasvim jasna (opet, hoće li Siri ikada razumjeti hrvatski krajnje je upitno).

image

Craig Federighi govori je o privatnosti

Justin Sullivan/Getty Images Via Afp

AI će moći izvoditi operacije između različitih aplikacija, kao i upravljati notifikacijama, automatski pisati odgovore ili napraviti sažetak tekst koji ste dobili u mailu ili preko drugih aplikacija (opet, hrvatski jezik vjerojatno nula bodova). Apple je naveo i da će jedna aplikacija moći provesti operaciju u skroz drugoj aplikaciji, recimo, automatski pronaći i početi reproducirati epizodu podcasta koju vam je netko poslao.

Pošto Apple uvijek u prvi plan gura sigurnost i privatnost, viši potpredsjednik za razvoj softvera Craig Federighi ustvrdio je kako će Apple Intelligence na to biti laserski fokusiran. U sklopu toga prikazao je "Private Cloud Compute", tehnologiju koja bi trebala potpuno štititi podatke za kompliciranije AI zadatke koji zahtijevaju upotrebu resursa u oblaku, dakle one za koje snaga samih uređaja neće biti dovoljna. Federighi je obećao da podaci korisnika "nikada neće biti spremljeni niti biti dostupni Appleu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 06:15