FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
ludo dobar seks

Ovo je jedna od boljih (i vrućih) novogodišnjih odluka koje ćete se sigurno željeti držati

Donosimo 10 načina za bolji seks u novoj godini

Ušli smo u novu godinu pa zašto ne bismo, uz niz drugih dobrih novogodišnjih odluka, donijeli i onu da imamo bolji seks? U provođenju te odluke pomoći će vam savjeti stručnjaka - jednostavne, ali učinkovite sitnice koje možete provesti u djelo te udahnuti novi život i svom seksualnom životu


1. Ne razmišljajte o djeci (ni na sekundu)

Ovo je savjet za sve one „super mame“ koje ni na trenutak ne ispuštaju ni iz vida ni iz misli svoju djecu.

- Želi li žena bolji i više ispunjavajući seksualni život, jednostavno mora povremeno ostaviti po strani sve ono što odvraća njezinu pažnju od partnera, a to uključuje i djecu - tvrdi dr. Les Parrot, profesor psihologije na Sveučilištu Seattle Pacific i autor knjige Ludo dobar seks.

- Muškarac zna kad ste zaista potpuno, a to znači i u mislima, prisutni s njim u krevetu, kao i kad samo pokušavate „odraditi“ to i skinuti bračni seks s popisa dužnosti za taj tjedan. Mislite li da je u ovom posljednjem slučaju uzbuđen? Naravno da nije, a ako nije on, nećete to postati niti vi - kaže.


2. Jedna, ali vrijedna riječ: lubrikant

Lubrikant je sitnica, ali ključna sitnica, koju bi svaka žena trebala imati kako bi povećala svoj seksualni užitak, a u nekim slučajevima i zato da ublaži bol tijekom spolnog odnosa (jer i ta bol smanjuje užitak u seksu). Korištenje lubrikanta jamči veći užitak i nema baš niti jednog razloga zašto biste se ustručavali posegnuti za tim. Neke žene osjećaju stigmu povezanu s korištenjem lubrikanata, odnosno smatraju da potreba za korištenjem tog pomagala implicira da nešto nije u redu s njima. To je potpuno pogrešno i u tome su jednoglasni svi seksolozi. Prava istina je da naša prirodna vlažnost dolazi i odlazi u valovima tijekom seksa i nije nikakav precizan pokazatelj stupnja našeg uzbuđenja. Uostalom, korištenje lubrikanta penetraciju može učiniti puno uzbudljivijom za oba partnera. Dakle, učinite to napokon i učinite seks boljim za oboje.


3. Ne budite perfekcionist

Celulit? Višak kilograma nakon trudnoće? Uspijete li ignorirati i izbaciti iz glave te male nedostatke za vrijeme seksa, vaš će užitak biti neusporedivo veći. Na kraju krajeva, vaš suprug to što vama bode oči ionako vjerojatno uopće ne primjećuje, a sasvim sigurno ne primjećuje kad je uzbuđen i željan seksa s vama. Mnoge žene misle kako se moraju takmičiti i uspoređivati s manekenkama ili porno divama ako žele uzbuditi svog partnera, a zaboravljaju da se dotični oženio njima zato što su u startu imale ono što ga uzbuđuje.

Kad žena postane opsjednuta mišlju da mora biti savršena u krevetu, jedino što čini jest da povećava razinu tjeskobe u sebi, a samim time smanjuje sposobnost za uživanje i postizanje osjećaja zadovoljstva i ispunjenosti. Dakle, radije se prepustite neka vas vaš i partnerov ritam vode u spolnom odnosu, nego da stalno razmišljate o tome koji bi trebao biti vaš sljedeći pokret. A ako osjećate da ne dobivate uzbuđenje za kakvim čeznete, sasvim je u redu da zatražite ono što priželjkujete. Naravno, za postizanje većeg užitka dobro je pitati i partnera što bi on volio da mu činite.

4. Ušutkajte malog kritičara u sebi

Jeste li se ikada zatekli kako razmišljate o negativnim stvarima u spavaćoj sobi onda kad bi vam trebalo biti najbolje? Bilo da je riječ o negativnim mislima u vezi vašeg partnera ili nečeg drugog, pokušajte brzo prebaciti misli na nešto pozitivno.

- Ništa neće učinkovitije sabotirati ženin seksualni život s partnerom od kritičnih i negativnih misli - tvrdi dr. Parrot te dodaje da je tajna dobrog seksa u opuštanju i pokušaju da budete maksimalno prisutni u tom trenutku. Kriticizam, čak i ako nije artikuliran, duboko povređuje najintimniji i najosjetljiviji dio nas, a to je naš seksualni nagon. Seks je zapravo vrlo ranjiv čin i baš zbog toga, kako tvrdi dr. Parrot, svaki kriticizam će sasvim sigurno izazvati napetost i obrambeni stav. A tada nema ni užitka u seksu. Dakle, vaša spavaća soba (ili drugo mjesto na kojem vodite ljubav) mora biti zona očišćena od svake negativnosti.


5. Nemojte zaboraviti emocionalnu stranu seksa

- Zašto gotovo sva istraživanja pokazuju da oni koji su u braku imaju bolji seks od svojih prijatelja koji su razuzdani i slobodni samci ili, pak, od onih koji žive u nevjenčanom braku? Objašnjenje je vrlo jednostavno: kad imate emocionalnu povezanost s osobom s kojom vodite ljubav, kvaliteta seksa postaje puno veća, a užitak bogatiji i dublji. Stoga se, kad vodite ljubav sa suprugom, nastojte usredotočiti na bliskost i povezanost među vama. Gledajte na vas dvoje, ne samo kao na dvije osobe koje dijele krevet, nego kao na dvije osobe koje dijele život: to će razbuktati strast u vama i povećati užitak u seksu.


6. Ugurajte seks u svoj dnevni raspored

To možda ne zvuči jako seksi, ali uvrštenje seksa u vaš tjedni raspored može biti jedna od najvažnijih stvari koju partneri mogu učiniti za svoj spolni život. Većina žena obavlja sve - brine o djeci, čisti sprema, kuha, radi puno radno vrijeme - a sve to oduzima vrijeme za ono najslađe. Naši životi su postali tako frenetični da ponekad i nesvjesno svoj seksualni život, pod pritiskom obaveza, guramo u drugi plan. No, želite li da vam seks postane uzbudljiviji, morate naći vrijeme za intimnost i užitak.


7. Kratki poziv, e-mail ili osmijeh - to su sve oblici predigre

Imate li na raspolaganju 30 sekundi? Pošaljite svom suprugu vruću poruku ili možda nevini i slatki e-mail u kojem će pisati samo „volim te“. To će vas itekako dobro pripremiti za uzbuđenja u krevetu kasnije tog dana.

- Seksualna bliskost počiva na temeljima emocionalne bliskosti, što naročito vrijedi za žene. Parovi koji su najsretniji svojim seksualnim životom su oni parovi koji tijekom cijelog dana vide i koriste prilike za malu predigru. Za te parove seks nije samo nekoliko minuta fizičkog užitka, već je to proces koji uključuje razgovore i nježne dodire i niz drugih sitnica koje predstavljaju uvertiru u ono što će se poslije odigrati u krevetu - kaže stručnjak.


8. Stavite bravu s ključem na vrata spavaće sobe

Ništa ne ubija libido tako kao mali uljez koji usred noći dođe do vrata vaše sobe, otvori ih i kaže „Mama, meni se piški“. Imate li u kući malu djecu, bit ćete i nesvjesno nervozni i u strahu da ne upadnu u sobu u najnezgodnijem trenutku. Taj strah najjednostavnije ćete ukloniti iz glave i iz spavaće sobe tako da zaključate vrata. Ovo je zaista jedan od jednostavnijih problema za rješavanje i neobično je što veliki broj parova muku muči upravo s njim.


9. Ljutnji nije mjesto u krevetu

Kod svih parova vrijedi isto pravilo: kad osjećaju da im veza ne štima, osjećaju isto to i za seks s partnerom. Kad svađe dovode do osjećaja zamjeranja i gorčine prema partneru, to bi trebalo biti crveno svjetlo za zdravlje i postojanost vašeg braka. Najbolje rješenje je da na trenutak zaboravite svoju povrijeđenost i da pokušate ponašanje svog partnera sagledati iz njegovog ugla. Tada ćete vjerojatno shvatiti da se on ne budi s mišlju da vama želi učiniti život jadnijim i možda ćete prestati uvijek pretpostavljati i zaključivati ono najgore.


10. Budite inicijator

Kad ste posljednji put vi inicirali seks? To je, po mišljenju dr. Parrota, najvažniji od svih savjeta za bolji seks. Previše je žena koje samo čekaju na to da njihov partner napravi prvi korak. S vremenom mu, s takvim ponašanjem, šalju poruku da je seks s njim samo obaveza. Nemojte dopustiti da se to dogodi! Zadajte si u zadatak da barem jednom mjesečno vi inicirate seks. Bit ćete iznenađeni njegovom reakcijom! I uzbuđeni!

Linker
25. svibanj 2024 19:23