Ekoloska utrka Ekotlon

 LUKA STANZL/PIXSELL PIXSELL
NAJVEĆA PLOGGING UTRKA U HRVATSKOJ

Zagrepčani i Splićani ove subote trče i zabavljaju se na ekološko-humanitarnoj utrci Ekotlon na Bundeku i Marjanu

Sudionici jedinstvenog plogginga uživat će u ekološkim aktivnostima, raznovrsnom zabavnom programu i nutritivno bogatim gastro specijalitetima

Najveća hrvatska plogging utrka Ekotlon okupit će u subotu 10. rujna u Zagrebu na Bundeku i u Splitu na Marjanu sve zaljubljenike u čist okoliš i održivu budućnost. Uz prijepodnevni boravak na svježem zraku od 10 sati te laganu šetnju ili jogging dok skupljaju sitni otpad iz prirode i pomažu u očuvanju okoliša, sudionici će ujedno pomoći onim najpotrebitijima. Naime, prihod od kotizacija za Ekotlon utrku u Zagrebu namijenjen je Judo klubu osoba s invaliditetom „FUJI“ iz Velike Gorice, a prodane kotizacije za Ekotlon utrku u Splitu pomoći će Športskom savezu osoba s invaliditetom grada Splita – Paraolimpijskoj školi za mlade osobe s invaliditetom.

Organizatori ističu da plogging utrka ne pita za kondiciju i godine te su zato na sudjelovanje pozvani svi uzrasti, od djece, mladih, malo starijih i cijelih obitelji, a kojima će biti osigurane majice, platnene torbe, rukavice, vrećice za skupljanje otpada te brojni pokloni partnera. Prvo prošlogodišnje zagrebačko izdanje oko jezera Bundek okupilo je više od 500 sudionika, a zbog iznimnog interesa, organizatori su ove godine odlučili humanitarnu i ekološku priču proširiti i na Split.

- Veliko mi je zadovoljstvo što već drugu godinu podržavam projekt, a posebno jer će nam se sada pridružiti i Splićani. Zaista vjerujem u sve aktivnosti kojima se bavimo, a prošlogodišnji veliki odaziv potvrđuje da se i građani slažu kako su iznimno važne navike koje pridonose osobnom razvoju i očuvanju prirode i okoliša - izjavila je Sanja Žuljević, ambasadorica Ekotlona i najpoznatija trenerica u Hrvatskoj.

Važnost događaja prepoznao je i Antonio Kuzmanić, zamjenik gradonačelnika Grada Splita.

- U Splitu su dobrodošle manifestacije koje pridonose razvoju svijesti građana o važnosti brige za okoliš, potiču ih na zdrave aktivnosti, a ujedno i pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija. Na ovaj način ujedinjujemo građane koji zajedničkim snagama postižu važne ciljeve za cijelu zajednicu, ali i puno šire - rekao je Kuzmanić.

image

Konferencija za medije

MIROSLAV LELAS/PIXSELL PIXSELL

Mali koraci u očuvanju planeta čine razliku, a "plogging" je nastao od engleske riječi jogging i švedskog izraza plocka upp, koji u prijevodu znači "pokupiti". To je stoga pravi početak za sve ekološki osviještene trkače i druge građane koji tijekom svojih svakodnevnih šetnji ili vježbi mogu prikupljati plastične boce, papiriće i drugi sitni otpad te tako pomoći u očuvanju prirodnih ljepota.

- Okoliš koji je čist i ispunjen raznovrsnim biljnim i životinjskim svijetom te bogat autohtonim vrstama iznimno doprinosi kvaliteti života naših sugrađana. Takvo okruženje je istovremeno iznimno važno za održivost turizma koji se velikim dijelom zasniva upravo i na tom segmentu lokalne ponude. Stoga je očuvanje okoliša iznimno važna tema i uvijek podržavamo aktivnosti koje pridonose razvoju održive zajednice. Prikupljeni papirić ili plastični čep u svakoj šetnji, bez obzira koliko bio mali čin, velik je doprinos za naš ugodniji život i, još važnije, budućnost planeta za našu djecu - izjavila je Ivana Vladović, direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Očuvanje prirode i okoliša, sport i zdrav život aktualne su teme čiju su važnost prepoznali i partneri događanja Triatlon klub Split i Maraton klub Marjan, ponosni sponzori kao i brojne poznate osobe koje su svoju podršku pružile putem društvenih mreža ili nastupom na događanju.

U Zagrebu će tako svojim glazbenim hitovima sudionike zabavljati grupe „Vatra“ i „Frajle“ te DJ FK Art iz Urbanih evenata koji su omogućili i nastup DJ Marina u čijem će izboru glazbenih nota nakon trke uživati splitska publika. Osim glazbenih, trkače i šetače svakako će obradovati i nutritivno bogate, ali i slasne gastro poslastice kao i zdrava pića i osvježenje.

image

Grupa Frajle

PRIVATNA ARHIVA
image

Grupa Vatra

PRIVATNA ARHIVA

Više informacija o bogatom programu i aktivnostima koje očekuju sve sudionike dostupne su na mrežnoj stranici Ekotlona.

Linker
21. travanj 2024 18:37