A što ste vi danas napravili za svoje zdravlje?
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
bez puno muke

Zdrave navike za koje nam treba samo 60 sekundi ili čak manje od toga

Riječ je o svakodnevnim, malim životnim izborima koji vas mogu učiniti zdravijim

Ljudi često kažu da je za postizanje i očuvanje zdravlja potrebno puno vremena i truda, no ima mnogo zdravih navika za koje vam je potrebno samo 60 sekundi ili čak manje od toga.

Riječ je o svakodnevnim, malim životnim izborima koji vas mogu učiniti zdravijim bez puno muke.


OSTAVLJAJTE CIPELE ISPRED VRATA

Tako sprečavate unos prljavštine, zagađenih čestica, kemikalija sa zelenih površina i raznih alergena u svoj dom.


ČETKAJTE JEZIK

To je važan i neopravdano zanemaren korak za očuvanje zdravlja usne šupljine. Površina jezika je idealno stanište za niz bakterija i drugih mikroorganizama koji mogu izazvati neugodan zadah.


KIHNITE U PREGIB LAKTA

Kad pri ruci nemate maramicu da prekrijete usta i nos dok kišete, najbolje je da kihnete u unutrašnju stranu lakta. Tako ćete izbjeći prinošenje ruku, koje možda u tom trenutku i nisu najčišće, ustima i nosu te izbjeći mogući unos bakterija i virusa u svoj organizam. Također ćete spriječiti raspršivanje kapljica sline koje bi mogle zaraziti ljude u vašoj blizini.


ODMORITE OČI

Nakon višesatnog gledanja u monitor računala nerijetko se javljaju glavobolje te bol i napetost u očima. Izbjegnite to tako da nakon svakih 20 minuta gledanja u monitor skrenete pogled s njega na 20 sekundi i gledate u daljinu.


KREMU ZA SUNČANJE KORISTITE CIJELE GODINE

Svakodnevno korištenje preparata za zaštitu od sunca cijele godine ima dvostruku korist: štitimo kožu od preuranjenog starenja, ali i od raka kože.


SPUŽVICU ZA SUĐE STAVITE U MIKROVALNU

Možda mislite da je zahodska školjka mjesto s najviše bakterija u vašem domu, ali istraživanja su pokazala da je najzagađenija upravo spužvica. Kako biste spriječili razmnožavanje mikroorganizama, svaku večer namočite spužvicu i stavite je u mikrovalnu pećnicu na 30 sekundi ili je ubacite u perilicu zajedno sa suđem.


BROJITE DO 10 KAD STE LJUTI

Kad se razljutite, nabrojite do 10 i pritom polako i duboko dišite. Sporo, duboko disanje pomoći će da se vaš živčani sustav prebaci s borbenog odgovora simpatičkog živčanog sustava na smirujući odgovor parasimpatičkog živčanog sustava, što će vam omogućiti da se smirite, opustite i zadržite kontrolu nas sobom i svojim reakcijama, ali i da smanjite razinu stresa.

Linker
17. svibanj 2024 04:58