Što sve možete oprati u perilici posuđa?

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Nismo to znali

Šest stvari koje možete oprati u perilici posuđa: Plastične igračke i obuća su samo neke od njih

Perilica ne služi samo za posuđe, možete oprati i druge predmete

Većina ljudi svoju perilicu posuđa koristi samo za pranje tanjura, čaša, pribora za jelo, a rijetko za pranje ostalih predmeta. Vrijeme je da se to promijeni jer perilica može razne predmete u kućanstvu efikasno očistiti.


Spužve

Obične spužve za pranje posuđa lako se mogu oprati u perilici s tanjurima, vilicama, noževima, žlicama i čašama. Spužve možete staviti na gornju rešetku između klinova pa se neće pomicati tijekom procesa pranja. Možete ubaciti i četke za ribanje, samo je važno da nemaju drvene ručke.

image

Spužva

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Metle

Očito, cijela metla neće stati, ali glava s čekinjama može stati. Također, treba napomenuti da ovo funkcionira samo na plastičnim čekinjama, nikako nemojte stavljati drvene i s prirodnim vlaknima. Isto tako, posude i krpe se također mogu prati u perilici posuđa.

image

Metla

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Plastične igračke

Dječje igračke se vrlo brzo zaprljaju, a najlakše i najbrže ćete ih oprati u perilici posuđa. Ako imate mnogo sitnih igračaka, poput Lego kockica, stavite ih u mrežastu vrećicu. Pazite da tamo ne stavljate ništa s baterijama jer će biti uništeno.

image

Dječje igračke

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Plastične i gumene cipele

Crocsice, japanke te druga plastična i gumena obuća može se oprati u perilici za posuđe. Međutim, treba ih prati same, bez ikakvih drugih predmeta jer bi cipele mogle sve ostalo zaprljati. Ne želite blato s cipela na svojim tanjurima. Stavite cipele na gornju policu okrenute prema dolje, kako bi voda dospjela i u njihovu unutrašnjost.

image

Obuća

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Vrtlarski alat

Alat koji koristite u svom domu možete staviti u perilicu. Postoji samo jedno važno pravilo: mora biti od plastike ili metala. Alat s drvenim ručkama, kao i onaj izrađen od čelika, treba držati dalje od perilice jer će stroj učiniti više štete nego koristi. Ako koristite perilicu za pranje alata, operite ga samog, bez posuđa i drugih predmeta.

image

Vrtlarski alat

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Kante za smeće

Plastične kante za otpad ne morate prati ručno. Sve dok su male i mogu stati na donju policu, operite ih u perilici. Naravno, i ovom slučaju vrijedi pravilo da moraju biti plastične ili metalne. To je najbrži i najlakši način da se riješite svih mikroba, a da pritom ne zaprljate ruke.

image

Kante za smeće

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Što nikako ne stavljati u perilicu posuđa?

  • Predmete od drveta - kada je drvo izloženo vodi, zaštitni oblozi se uništavaju i samo drvo se cijepa. Stoga se suzdržite od stavljanja bilo čega drvenog.
  • Posude od lijevanog željeza - perilica može ukloniti zaštitna ulja koja se nalaze na njima te tako uništiti njihovu kvalitetu
  • Elektroničke predmete - ponekad stvari nisu svima očite pa vas podsjećamo da elektroničke stvari neće preživjeti ciklus pranja posuđa.
  • Noževe - ne vole vrućinu ili mokro okruženje u perilici posuđa. I čelik i drška vaših noževa će se oštetiti, a oštrica može uzrokovati oštećenje drugih predmeta
Linker
25. travanj 2024 07:27