Shutterstock
generalka

Dokazano čisti bolje od svega što ste probali! Evo na koje sve načine možete iskoristiti ocat

Bakini savjeti koji pale

Alkoholni ocat se više puta pokazao kao najbolje sredstvo za uklanjanje masti, mrlja i kamenca. Evo što s njim sve možete očistiti.


KUHINJA

Kromirane površine u kuhinji dobit će sjaj ako ih očistite tkaninom natopljenom octom. Provjereno uklanja mrlje i tragove koji se stvaraju na površinama i aparatima u kuhinji.


SLAVINE I TUŠ

Na slavinama neće biti kamenca ako ih prebrišete tkaninom umočenom u ocat. Za čišćenje glave tuša, preporučujemo da je ostavite preko noći uronjenu u posudu s nerazblaženim alkoholnim octom.


PODOVI BEZ MRLJA

Za sjajne i čiste pločice na podovima upotrijebite mješavinu pet litara vode i pola šalice alkoholnog octa. Za vrlo prljava mjesta upotrijebite nerazrijeđeni alkoholni ocat. Mješavinu možete koristiti i na linoleumskim površinama.


OSVJEŽENJE PERILICE RUBLJA

Za osvježavanje perilice za rublje jednom mjesečno ulijte šalicu alkoholnog octa i uključite na kraći program, bez odjeće. Tako ćete ukloniti kamenac iz perilice.


ZA ČISTE PROZORE

Prozore ćete s lakoćom očistiti ako u boci s prskalicom pomiješate vodu i ocat. Poprskajte po staklu pa uklonite nečistoću jednim potezom. Potom obrišite prozor suhom krpom.


SKIDA KAMENAC

Aparat za grijanje vode najlakše ćete očistiti alkoholnim octom. Ulijte malo octa u aparat, zagrijte i očistite odmah ili ostavite nezagrijan ocat da stoji u aparatu nekoliko sati, pa potom isperite vodom.


UKLANJA MRLJE OD VINA

Ako prolijete vino unutar 24 sata izravno na mrlju nanesite nerazrijeđeni alkoholni ocat (djeluje na tkanini od 100 pamuka pamuka i od poliestera). Odjeću nakon toga operite na uobičajeni način.


Univerzalno sredstvo za čišćenje

Potrebni su vam:

  • 225 ml octa
  • 2 čajne žličice sode bikarbone
  • 1 litra vruće vode
  • 5 kapi tekućeg sredstva za pranje posuđa
  • 10 kapi esencijalnog ulja po želji

Ovim sredstvom možete čistiti sve uobičajene površine.

Sredstvo za čišćenje s ružmarinom

Potrebni su vam alkoholni ocat i voda u jednakim omjerima, korica limuna i grančice ružmarina.

Pomiješajte sve sastojke, stavite u bočicu s raspršivačem, dobro protresite i ostavite tjedan dana. Nakon sedam dana ovo sredstvo možete koristiti kao univerzalno sredstvo za uklanjanje tragova vode i kamenca, čišćenje kanti za otpad, brisanje radnih površina itd.

Oprez: Sredstvo nemojte koristiti na kamenu.

Za pranje stakla

Potrebne su vam:

  • 450 ml vode
  • 110 ml alkoholnog octa
  • 50 ml 70-postotnog alkohola
  • nekoliko kapi esencijalnog ulja naranče

Sve sastojke ulijte u bocu s raspršivačem, protresite te koristite za pranje prozorskih i drugih stakala. Prozore nemojte prati po vrućem, sunčanom vremenu, jer će se otopina prebrzo osušiti i ostaviti mnoštvo pruga i tragova.

Linker
30. kolovoz 2024 15:26