SHUTTERSTOCK
dajte mu šansu

Redovita konzumacija ovog čaja može smanjiti rizik za kardiovaskularne bolesti, a mnogi to ne znaju

Može nas zaštititi i od prehlade i gripe

Kad je riječ o biljnim čajevima, odnosno o zelenom i crnom, različite stvari odgovaraju različitim ljudima. No, za većinu, šalica ili dvije crnog čaja bi mogao zapravo biti zdrav životni izbor, pokazale su brojne medicinske studije.

Kao kad je riječ o bilo kojoj drugoj vrsti čaja, i crni čaj je dobar način da poboljšate hidraciju organizma i unesete dodatnu količinu antioksidansa u organizam.

- Čaj sadrži polifenolne tvari koje imaju antioksidansa svojstva. Istraživanja su pokazala da antioksidansi u čaju mogu pomoći u prevenciji i liječenju mnogih bolesti, poput kardiovaskularnih bolesti, te mogu imati antiaging učinak kao i pomoći u prevenciji dijabetesa tip 2 - kaže nutricionistica Danielle Crumble Smith. Postoje brojne zdravstvene dobrobiti povezane s redovitom konzumacijom crnog čaja. Jedno britansko istraživanje pokazalo je da postoji povezanost između redovitog pijenja crnog čaja i smanjene smrtnosti od bilo kojeg uzroka. Flavonoidi su polifenolne tvari u crnom čaju i upravo su one zaslužne za mnoge od njegovih pozitivnih učinaka na zdravlje. Polifenoli u crnom čaju djeluju kao antioksidansi te uravnotežuju potencijalno štetne slobodne radikale koji mogu dovesti do oštećenja stanica i razvoja bolesti. Još jedan aktivan polifenol u crnom čaju je teaflavin koji, kako su pokazala istraživanja, može biti koristan za zdravlje crijeva.

Zdravlje srca

Neka su istraživanja pokazala da crni čaj može štititi od određenih vrsta tumora, no najuvjerljiviji su dokazi da u određenoj mjeri štiti od raka usne šupljine. Postoje i dokazi da može smanjiti razinu šećera u krvi neposredno nakon obroka. Crni čaj sadrži i amino kiselinu l-teanin, iako neke druge vrste čajeva sadrže veću količinu te amino kiseline koju mnogi koriste kako bi poboljšali poremećaje uzrokovane stresom, raspoloženje i kvalitetu sna. Nadalje, nekoliko studija sugerira da redovita konzumacija ovog čaja može smanjiti rizik za kardiovaskularne bolesti, a poznato je i da je prehrana bogata flavonoidima povezana s manjim rizikom za kardiovaskularne bolesti. Povišen kolesterol je rizičan faktor za srčane bolesti, no rezultati istraživanja o utjecaju crnog čaja na snižavanje razine lošeg ili LDL kolesterola su vrlo raznoliki. Neke ranije studije su sugerirale da crni čaj može sniziti razinu lošeg kolesterola, no studija iz 2015. je pokazala da svakodnevno pijenje crnog čaja nije značajno promijenilo razinu masnoća kod osoba s granično povišenim kolesterolom.

Bolji imunitet

Crni čaj sadrži alkilamin antigen koji pomaže potaknuti naš imunološki odgovor. Osim toga on također sadrži tanine koji se bore protiv virusa i koji nas štite od gripe i viroze.

image
SHUTTERSTOCK

CRNI ČAJ S ĐUMBIROM NA DRUGAČIJI NAČIN

Bez obzira na to koliko je crni čaj zdrav i kako blagotvorno djeluje na organizam, ponekad dosadi. Kako biste razbili monotonost, kombinirajte ga s drugim sastojcima. Takav napitak je crni čaj s đumbirom i mlijekom. Ovaj čaj pripremite tako da dvije kriške đumbira stavite u lončić s dvije šalice vode da prokuha. Kuhajte još 3 do 5 minuta. Dodajte dvije vrećice crnog čaja i lagano kuhajte još 5 minuta. Dodajte šalicu mlijeka te još kuhajte 5 minuta povremeno miješajući. Procijedite i zasladite medom po želji.

Linker
11. travanj 2024 16:35