Uzimanje visokih doza cinka za prehladu može pomoći sa se brže oporavite. Istraživanja su pokazala da uzimanje cinka već kod prvih simptoma prehlade može skratiti njezino trajanje za oko dva dana. Cink može smanjiti i intenzitet simptoma prehlade ako se počne uzimati do trećeg dana prehlade i pojave simptoma. No, visoke doze cinka mogu uzrokovati i neugodne nuspojave, poput vrtoglavice, glavobolje, gubitka apetita i probavnih tegoba, a mogu se javiti i gubitak osjeta mirisa i okusa. Stoga je važno znati koje su potencijalne dobrobiti cinka za liječenje prehlada, koliko ga u tu svrhu treba uzimati te kako prepoznati znakove predoziranja. A za one koji inače uzimaju neke lijekove zbog drugih bolesti, važno je znati i s kojim lijekovima cink može biti u negativnoj interakciji.
Dva dana kraća bolest nije malo
Znanstvenici su protekla četiri desetljeća u većem broju studija ispitivali ulogu cinka u prevenciji i liječenju obične prehlade. Originalna studija o upotrebi cinka za prehladu, objavljena još 1984., otkrila je da visoke doze cinka skraćuju običnu prehladu za čak sedam dana. Od tada, u drugim su studijama rezultati bili manje spektakularni, ali i dalje su pokazivali da cink ima statistički značajne dobrobiti u borbi protiv obične prehlade. Najkompletnija revizija istraživanja obuhvatila je 5.446 ispitanika u 28 randomiziranih kontroliranih studija i pokazala je da cink, u usporedbi s placebom skraćuje trajanje simptoma prehlade za prosječno dva dana, da značajno smanjuje težinu simptoma prehlade te da sprečava pet infekcija respiratornog trakta na 100 ljudi.
Načini djelovanja
Još uvijek nije u potpunosti razjašnjen način kako cink djeluje u borbi protiv obične prehlade, no znanstvenici smatraju da njegovi ioni sprečavaju umnožavanje uobičajenih virusa.
Naposljetku, valja reći da cink i inače podupire zdravlje imunološkog sustava te da je, nakon željeza, drugi najčešći esencijalni mineral u našem tijelu. No, s obzirom na to da ga naša tijela ne mogu proizvoditi, potrebnu količinu moramo unijeti u organizam putem hrane ili suplemenata.
Kako uzimati cink protiv prehlade
Suplementi cinka postoje u raznim oblicima, a za liječenje prehlada najčešće se koriste pastile. Ono što je važno znati jest da, što prije počnete uzimati cink protiv prehlade, to će rezultati biti bolji. Idealno bi bilo početi ga uzimati unutar 24 sata od prvih znakova prehlade. U provedenim studijama su osobe koje su počele uzimati cink kod prvog simptoma prehlade imale najbolje rezultate.
Koliko ga uzeti
Nije točno određena količina cinka potrebnog za liječenje ili prevenciju prehlade. Preporučena dnevna količina cinka iznosi 8 mg za odrasle žene i 11 mg za odrasle muškarce. No, za liječenje prehlade koriste se veće doze. Općenito, preporuka je uzeti 75 do 100 mg cinka razdijeljeno u nekoliko doza tijekom dana. Neki znanstvenici smatraju da je optimalni raspon od 80 do 92 mg. U svakom slučaju, uzimanje više od 100 mg cinka dnevno ne donosi dodatne dobrobiti. To imajte na umu kod uzimanja suplemenata i držite se preporučenih doza u uputstvima jer tablete cinka dolaze u različitim jačinama s različitim preporukama o doziranju, ovisno o proizvođaču. Osim toga, tablete cinka često sadrže i druge sastojke korisne za borbu protiv prehlade, poput vitamina C, bobica bazge ili ehinaceje. Nikada ne uzimajte veću dozu od one navedene na pakiranju proizvoda te prestanite uzimati velike doze cinka čim simptomi prođu. I nikada ne uzimajte visoke doze cinka u periodu dužem od 14 dana te potražite savjet liječnika ili ljekarnika.
Ima i onih koji ga ne bi trebali uzimati
Visoke doze cinka nisu sigurne za osobe s deficijencijom bakra te trudnice i dojilje. Također, prije uzimanja cinka porazgovarajte s liječnikom o eventualnim drugim bolestima koje imate i lijekovima koje uzimate. Imajte na umu da cink može biti u interakciji s određenim lijekovima, poput ACE inhibitora, određenih antibiotika, diuretika...
Hrana je siguran izvor
Imate li uravnoteženu prehranu, trebali biste imati dovoljno cinka kako bi vaše tijelo moglo normalno funkcionirati. No, želite li povećati unos hrane bogate cinkom kad osjetite da vas hvata prehlada, posegnite za kamenicama, grahom, rakovima, mliječnim proizvodima ojačanim žitaricama, lososom, kikirikijem, svinjetinom, bučinim sjemenkama, jastogom i cjelovitim žitaricama. Kako kamenice sad vjerojatno ne jedete, iako su one najbogatije cinkom (32 g na 80 g ostrige), navalite na govedinu jer je ona sljedeća po udjelu cinka. Primjerice oko 80 g pečene govedine sadrži oko 3,8 g cinka, dok ojačane jutarnje žitarice mogu imati oko 2,8 g po porciji, a 3 g bučinih sjemenki oko 2,2 g cinka.
Simptomi manjka
Manjak cinka u organizmu može izazvati ispadanje kose, poremećaje okusa i njuha, poremećaje u rastu, sporije zacjeljivanje rana, smanjenu spermatogenezu, dermatitise, akne... Već se i manji nedostatak odražava na rad timusa te smanjuje produkciju citokina, važnih medijatora upalnih bolesti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....