Jeste znali?

Radite grešku ako ove suplemente ne držite u hladnjaku. Za jedan vitamin smo se i sami iznenadili

Čimbenici poput topline, vlage i kisika mogu utjecati na određene dodatke prehrani

U svijetu fitnessa i wellnessa dodaci prehrani mnogima su postali jako bitan dio svakodnevnih menija. Oni nude prikladan način za povećanje unosa hranjivih tvari i održavanje zdravlja. Međutim, nisu svi dodaci jednaki, a na njihovu učinkovitost može značajno utjecati način na koji su pohranjeni. Jedna ključna stvar koja se često zanemaruje je hlađenje. Određeni dodaci zahtijevaju niže temperature kako bi održali svoju moć i spriječili razgradnju. A evo koji su to, zašto ih je važno držati rashlađenima i kako pravilno skladištenje može osigurati njihovu maksimalnu korist.

image
SHUTTERSTOCK

Zašto je hlađenje važno?

Ključno je slijediti upute za skladištenje koje se nalaze na poleđini vaših dodataka, jer kako smo spomenuli, pravilno skladištenje održava njihovu djelotvornu snagu. Čimbenici poput topline, vlage i kisika mogu utjecati na određene dodatke prehrani, i dok je većina stabilna na policama, oni sa živim mikroorganizmima ili osjetljivim sastojcima često trebaju hlađenje. Međutim, ono nije svima potrebno. Ponekad hlađenje može izložiti dodatke višku vlage, što ih potencijalno može oslabiti ili pokvariti. Stoga, najvažnije je čitati i pratiti upute svih suplementa koje koristite, jer na njima gotovo uvijek sve piše.

Evo šest dodataka za koje biste trebali razmisliti o čuvanju u hladnjaku:

1. Riblje ulje

Riblje ulje sadrži omega-3 masne kiseline, koje se mogu razgraditi kada su izložene toplini, svjetlu i zraku. Pohranjivanje u hladnjaku pomaže u očuvanju njegove svježine i nutritivne vrijednosti te sprječava da postane užeglo.

2. Probiotici

Ovi dodaci sadrže žive mikroorganizme korisne za zdravlje crijeva koji su osjetljivi na toplinu i imaju koristi od hlađenja kako bi održali svoju snagu i učinkovitost. Uvijek provjerite deklaraciju o čuvanju jer neki probiotici mogu biti stabilni na sobnoj temperaturi.

3. Tekuće željezo

Ako uzimate tekuće dodatke željeza, njihovo hlađenje pomaže u održavanju njihove svježine i potencije. Time se sprječava oksidacija koja može razgraditi željezo i utjecati na njegovu učinkovitost.

5. Laneno ulje

Bogato omega-3 masnim kiselinama, laneno ulje može brzo užegnuti kada je izloženo toplini, svjetlu i zraku. Držanje u hladnjaku usporava ovaj proces, čuvajući njegov okus i nutritivne prednosti.

6. Vitamin C

Iako nije neophodno, držanje dodataka vitamina C u hladnjaku može pomoći u održavanju njihove moći, posebno u toplijim klimama ili za dugotrajno skladištenje. Vitamin C je osjetljiv na toplinu, svjetlost i zrak, što s vremenom može smanjiti njegovu učinkovitost.

Linker
22. lipanj 2024 08:03