PROŠIRENE VENE LIJEČENJE

Gotovo 40 posto žena i muškaraca svakodnevno poželi noge bez proširenih vena....

Proširene vene liječenje

Trenutno je u svijetu najprihvaćenija metoda liječenja proširenih vena sklerozacija pjenom uz praćenje ultrazvukom, kaže dr. Nikša Vučić iz Opće bolnice Sveti Duh. Naglašava da se vena na taj način sljubi i postupno nestaje za dva do tri mjeseca.

Vrlo je važno da se točno odredi gdje će se injektirati pjena, odnosno na mjestu lošeg rada ventila, a ne na mjestu na kojem je vena vidljiva golim okom. Zahvat traje oko pola sata, nakon toga stavljaju se elastični zavoji koji se nose nekoliko dana.

Nema hospitalizacije, a već nakon 24 sata mogu se raditi svakodnevi poslovi. Uspješnost metode je od 90 do 95 posto, a kod onih pacijenta kod kojih vena nije potpuno nestala zahvat se može ponoviti za dva tjedna.

Radiofrekventna okluzija

Jedna od metoda liječenja je i radiofrekventa okluzija. Vena se zagrijava radiofrekvencijom, nakon čega se stijenke sljube jedna s drugom. Ožiljak na koži gdje valja uvesti sondu je vrlo malen, odnosno jedva vidljiv.

Liječnik na koži označi tijek liječenja, sve se obavlja pod lokalnom anestezijom na mjestu gdje se uvodi sonda kroz koju se puštaju radiofrekventni valovi, kaže dr. Marko Ajduk iz KB-a Dubrava, koji je prvi u Hrvatskoj primijenio ovu metodu liječenja. Nakon zahvata pacijent treba neko vrijeme nositi elastične zavoje.

Proširene vene liječenje

Linker
26. travanj 2024 01:49