SHUTTERSTOCK
salo oko trbuha

Mislite da ćete se udebljati ako prestanete pušiti? Ne, udebljat ćete se ako nastavite

Pušači obično imaju manju tjelesnu težinu od nepušača, no istodobno i više masnoća nakupljenih u području trbuha

Zabrinutost da bi se mogli udebljati čest je izgovor pušačima da se ne okane te nezdrave navike, ali novo istraživanje je pokazalo da pušenje zapravo povećava količinu trbušne masti koja je povezana s povišenim rizikom za srčane bolesti, dijabetes, moždani udar i demenciju.

Rizik za kardiometaboličke bolesti

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kopenhagenu uspoređivali su rezultate različitih genetskih studija u koje je bilo uključeno više od milijun ljudi. Pokušali su otkriti imaju li ljudi koji imaju gene povezane s pušenjem drugačiju raspodjelu masnog tkiva u odnosu na nepušače. Pokazalo se da je početak pušenja i pušenje tijekom cijelog života povezano s povećanjem trbušne masti. U većini slučajeva visceralne masti koja obavija organe u trbušnoj šupljini, a rjeđe potkožnog masnog tkiva koje se nalazi neposredno ispod kože.

- Utjecaj pušenja na trbušnu masnoću postoji neovisno o drugim faktorima kao što su socioekonomski status, konzumacija alkohola, ADHD ili koliko je neka osoba sklona rizičnom ponašanju - rekao je voditelj studije dr. German Carrasquilla te dodao da iako pušači općenito imaju nižu tjelesnu težinu, često imaju više trbušne masti od nepušača, što povećava njihov rizik za kardiometaboličke bolesti.

Linker
26. travanj 2024 14:37