SHUTTERSTOCK
brzinski test

Pokažite nam svoje ruke i reći ćemo vam kakvog ste zdravlja!

Koža, nokti i prsti mogu vam dosta toga reći o vašem zdravstvenom stanju

Želite li napraviti brzinski test koji će vam pokazati koliko ste zdravi, pogled na ruke mogao bi biti dobar početak. Koža, nokti i prsti mogu vam dosta toga reći o vašem zdravstvenom stanju

Od toga koliko su vam čvrsti nokti do toga koliko su vam savitljivi prsti, postoji mnogo upozoravajućih znakova koje možete iščitati sa svojih ruku. Počnite s ovih pet jednostavnih testova koje donosimo i obavezno potražite savjet liječnika ako mislite da imate razloga za brigu.

image
SHUTTERSTOCK

1. Bijele mrlje na noktima

U stručnoj terminologiji te bijele mrlje na noktima nazivaju se leukonihija i postoji nekoliko razloga zašto se one javljaju. Njihovu pojavu može uzrokovati alergijska reakcija, primjerice ako vaše tijelo loše reagira na lak za nokte ili sredstvo za odstranjivanje laka. Smatrate li da je to vaš slučaj, prestanite koristiti taj proizvod na neko vrijeme kako biste vidjeli hoće li mrlje nestati. Leukonihija može ukazivati i na to da se borite s gljivičnom infekcijom, a uzrok može biti i manjak nekih minerala.

2. Madeži

Imate li madeže na koži, važno je da ih pratite kako biste na vrijeme uočili eventualne promjene. Iako su promjene na koži u većini slučajeva dobroćudne, one mogu ukazivati i na rak kože. Pregledajte madeže tražeći sljedeće:

  • asimetričnost, ako dvije polovice madeža ne izgledaju jednako
  • nejasni ili nepravilni rubovi
  • promjena boje madeža
  • provjerite je li promjer veći od 6 mm
  • provjerite je li madež promijenio veličinu ili teksturu ili je postao uzdignut.

Ostali znakovi koje trebate tražiti:

  • rana koja ne cijeli
  • pigment iz madeža koji se širi u okolnu kožu
  • oticanje ili crvenilo preko rubova madeža
  • je li madež počeo svrbjeti ili je postao mekan ili bolan
  • ako iz površine madeža počne curiti tekućina, krv ili se iznenada pojavi na njemu kvržica.

Ako ste zabrinuti zbog madeža, vrlo je važno da ih pregleda liječnik.

3. Batićasti prsti

Jednostavan test prstima može otkriti rak pluća u ranoj fazi. Test se može obaviti u vlastitom domu, a pokazuje imate li batićaste ili takozvane clubbing prste, a riječ je o oticanju vrhova prstiju. To može biti znak nekih bolesti, naročito bolesti srca i pluća uključujući rak pluća i mezoteliom. Prema podacima organizacije Cancer Research UK, više od 35 posto osoba s rakom pluća nemalih stanica ima batićaste prste, a javljaju se i kod nekih osoba s problemima štitnjače, ulceroznim kolitisom i Crohnovom bolešću. Prislonite nokte palca ili kažiprsta jedan uz drugi i provjerite postoji li između dvije pločice nokta malo slobodnog prostora. Ako ga nema, moguće je da imate batićaste prste i o tome biste trebali razgovarati sa svojim liječnikom.

4. Škljocavi prsti ili trigger finger

Je li vam problem savinuti palac ili ostale prste? Ako jest, možda imate sindrom škljocavog prsta uslijed kojeg dolazi do oticanja i upale tetiva u prstima. To uzrokuje bol, kao i osjećaj škljocanja i otežava pokrete prstiju. U početku bolesti dolazi do diskretnog zadebljanja fleksorne tetive ili suženja njezine ovojnice i ligamenta, a u kasnijim fazama i do većeg zadebljanja tetive koje sliči čvoru. S ovom se bolešću povezuju neke kronične bolesti, poput dijabetesa i reumatoidnog artritisa.

5. Izbrazdani nokti

Neravnine i ispupčenja na noktima mogu biti znak da u vašoj prehrani nedostaje nekih nutrijenata, a mogu ukazivati i na neke kožne i druge bolesti, no najčešće upućuju na nedostatak minerala sumpora u prehrani.

Linker
25. travanj 2024 15:15