SHUTTERSTOCK
usporite

Koji znakovi upozoravaju da koža trpi pojačani stres

Stres se odmah vidi na koži jer kortizol koji se tada pojačano luči utječe na lojne žlijezde. Plaćamo danak i manjku hidratiziranosti

Stres i užurbanost ostavljaju brojne posljedice na naš organizam, pa tako i na kožu, najveći organ kojem, računa se, treba 27 dana da se obnovi. Dugotrajna izloženost stresu na koži se očituje bržim propadanjem kožne barijere pa je podložnija razvoju brojnih neugodnih stanja.


Što nam prvo pokazuje koža

Pomoći si možete tako da pokušate svesti stres na najmanju mjeru, redovito spavati te vitaminima i mineralima osigurati potporu koži. Prehrana bogata antioksidansima zaštitit će je od stresom izazvanih slobodnih radikala. Jedite što više namirnica bogatih vitaminom C koji sprečava i popravlja oštećenja te čuva kolagen i elastin. Povećajte i unos magnezija, cinka i B-vitamina. Kožu održavajte čistom i njegujte je prema tipu idobi.

Ne zaboravite - jedan od najvažnijih koraka je održavati hidratiziranost kože, a uvijek se možete potruditi piti dovoljno vode. Evo koji znakovi upozoravaju da koža trpi pojačani stres.


MASNA KOŽA

Stres pojačano utječe na razinu kortizola, a on potiče masnoću kože.


SUHA KOŽA

Stres pojačava i gubitak vode, a često zbog stresa zaboravimo piti vodu.


AKNE

Lojne žlijezde pojačano luče sebum što može začepiti pore.


PODOČNJACI

U stresu smo skloniji pretjerivati s kofeinom, nikotinom i alkoholom te kasnim večernjim obrocima bogatim proteinima i soli.

Linker
26. travanj 2024 14:34