Dr. Maja Ceković.Foto:BILJANA GAURINA/CROPIX CROPIX
Dežurna ordinacija

Pitali smo dermatologinju: Što kad vitamini, lak za jačanje i prirodne metode ne pomažu krhkim noktima

Uzroci krhkih i lomljivih noktiju mogu biti brojni

Problem mi stvaraju nokti na rukama koji su kratki, lome se i pucaju po dužinu. Imam 34 godine i dobrog sam zdravlja. Uzimam vitamin C, željezo i multivitamine. Za nokte koristim lak za jačanje, mažem ih limunom, ali ništa ne pomaže.

Odgovara dr. Maja Ceković, dermatovenerolog, Zagreb

Uzroci krhkih i lomljivih noktiju mogu biti brojni. To su:

  • pretjerano izlaganje vodi, deterdžentima, kemikalijama koje mogu isušiti nokte, ali i pretjerano čišćenje noktiju i nanošenja lakova
  • nedostatak određenih nutrijenata, u prvom redu biotina ili cinka
  • neki lijekovi: retinoidi, citostatici, nesteroidni protuupalni lijekovi, estrogeni
  • neke bolesti: psorijaza, lichen ruber, ekcem, alopecija, dijabetes, poremećaji cirkulacije, kolagenoze i hipotireoza.

Evo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći: koristite hidratantne kreme za njegu ruku, posebno nakon pranja. Nosite rukavice prilikom obavljanja kućanskih poslova kako biste zaštitili ruke od izlaganja kemikalijama. Izbjegavajte upotrebu laka za nokte i sredstava za uklanjanje laka jer mogu dodatno isušiti nokte. Razmislite o uzimanju dodataka prehrani poput biotina i preparata koji potiču sintezu kolagena nužnog za obnavljanje i ljepotu kože, kose i noktiju. Lokalno koristite preparate za jačanje noktiju koji povećavaju vlažnost, potiču rast i poboljšavaju njihovu strukturu.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
07. listopad 2024 12:00