SHUTTERSTOCK
riječ stručnjaka

Povišeni kolesterol i mokraćna kiselina - kako se pridržavati dvostruke dijete?

Odgovara dr. Damir Petrušić

Moj suprug ima povišeni kolesterol i mokraćnu kiselinu. Njegov liječnik dao mu je uputu o prehrani za povišeni kolesterol, a od fizijatra je dobio popis namirnica koje treba jesti kod uričnog artritisa. Ono što smije jesti kod artritisa nije dopušteno zbog povišenih masnoća. Kako da se hrani?

  • Dina L., Pazin


Odgovara dr. Damir Petrušić, internist, Zagreb

Povećane masnoće u krvi često su povezane s pretilošću. Možda odatle treba početi pa smanjiti ukupni unos hrane i pojačati tjelesnu aktivnost kako bi se normalizirale vrijednosti masnoća u krvi. Mokraćna kiselina je produkt razgradnje bjelančevina i izlučuje se kroz bubrege. Pojede li netko veliku količinu bjelančevina odjednom, povisit će mu se i mokraćna kiselina u serumu. Zato vrijedi pravilo: dosta fizički raditi, a hraniti se kao siromašni Dalmatinac (onaj prije dolaska turizma u naše krajeve). To podrazumijeva konzumiranje kuhanog povrća s malo bijele ribe ili malo nemasnog mesa, uz oskudan dodatak maslinova ulja.


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
16. rujan 2024 15:24