Stručnjaci napominju kako su potrebna dugotrajnija istraživanja na većem broju oboljelih kako bi se stekla potpunija slika o zdravstvenim posljedicama covida-19
 FOTOGRAFIJE: SVETIKD GETTY IMAGES
nova studija

Ovo su najčešće nuspojave dugotrajnog covida, a znanstvenici upozoravaju da mogu potrajati mjesecima

Znanstvenici kažu da ovakvi rezultati istraživanja upućuju na povećanu potrebu za praćenjem pacijenata i nakon otpuštanja iz bolnice

Istraživanje provedeno na pacijentima u Wuhanu hospitaliziranim u siječnju prošle godine pokazalo je da umor, depresija i problemi sa spavanjem mogu biti prisutni kod oboljelih od Covida-19 još mjesecima nakon što su otpušteni iz bolnice s negativnim nalazima.


Tjeskoba i depresija

Simptomi koronavirusa, uključujući depresiju i probleme u funkcioniranju raznih organa, mogu se zadržati mjesecima nakon početne infekcije, otkrilo je novo istraživanje kineskih znanstvenika. 63 posto od 1733 pacijenata primljenih u bolnicu Jin Yin-tan u Wuhanu na samom početku pandemije u siječnju 2020 u svibnju iste godine još uvijek je osjećalo umor.

Njih 26 posto je imalo probleme sa spavanjem, a jedna trećina ispitanika je imala simptome bubrežnih poremećaja, uključujući i taloženje otpadnih tvari u krvi. Dr. Cao Bin iz China, Japan Friendship bolnice u Pekingu upozorava da takvi rezultati istraživanja upućuju na povećanu potrebu za praćenjem pacijenata i nakon otpuštanja iz bolnice. U istraživanju se navodi i niska razina antitijela kod nekih ispitanika, što znači da će imunološki sustav moći spriječiti reinfekciju samo kratko vrijeme. Za stručni časopis Lancet, dr. Cao Bin je rekao da su potrebna dugotrajnija istraživanja na veće broju oboljelih kako bi se stekla potpunija slika o zdravstvenim posljedicama Covida-19.

- Naše dosadašnje analize pokazuju da većina pacijenata nastavlja živjeti s barem jednom posljedicom virusa i nakon izlaska iz bolnice, što upućuje na pojačanu potrebu praćenja pacijenata i nakon otpuštanja iz bolnice.

Što se tiče antitijela, dr. Cao Bin je rekao da kod takvih pacijenata postoji velik rizik od reinfekcije te ih stoga treba pratiti, a dodao je i da je gotovo četvrtina ispitanika patila od depresije i anksioznosti gotovo pola godine nakon što su bili zaprimljeni u bolnicu na liječenje.


IZVOR: mirror.co.uk

Linker
26. travanj 2024 16:52