SHUTTERSTOCK
hzjz

Trebamo li i dalje ići u izolaciju ako dobijemo covid?

Iako su hospitalizacija i smrtni slučajevi dosljedno silaznim trendovima, postoje žarišne točke sa sjedištem u županijama koje se još uvijek događaju

Srećom, covid više nije isti kao do prije godinu dana, ali još uvijek postoje određene mjere opreza i nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija objavila da pandemija covida više nije izvanredno stanje u području javnog zdravlja. Stručnjaci kažu da to ne znači da covid više nije zabrinjavajući i da se ljudi ne mogu teško razboljeti. Također je važno imati na umu iako su hospitalizacija i smrtni slučajevi dosljedno silaznim trendovima, postoje žarišne točke sa sjedištem u županijama koje se još uvijek događaju.


Pratite stanje

S obzirom na stalne rizike povezane s virusom i dalje se savjetuje izolacija osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Izolacija traje pet dana od početka bolesti, odnosno od dana kad je uzet bris koji je pozitivan na virus. Preporučljivo je da još pet dana nose FFP2 maske, ako to njihovo zdravstveno stanje dozvoljava. Preporučuje se izolacija od pet dana, uz nošenje FFP2 maske do desetog dana osobama koje zbog prirode posla moraju dolaziti u kontakt s osobama starije životne dobi, kroničnim bolesnicima, imunokompromitiranim osobama i trudnicama. Bliskim kontaktima zaražene osobe savjetuje se nošenje maske deset dana od zadnjeg rizičnog kontakta, da prate svoje zdravstveno stanje te da provedu sami testiranje peti dan od zadnjeg bliskog kontakta, preporučuje HZJZ.

Linker
21. travanj 2024 05:58