Znanstvenici sa Sveučilišta Surrey u Velikoj Britaniji ispitivali su udio joda u 47 različitih napitaka koji se koriste kao zamjena za kravlje mlijeko, poput sojinog, rižinog, kokosovog, zobenog ili bademovog mlijeka, i uspoređivali ga s udjelom joda u kravljem mlijeku te su otkrili da većina "alternativnih" mlijeka ne sadrži odgovarajuću količinu joda, odnosno da sadrže samo oko 2 posto njegove količine u kravljem mlijeku.
Jod je potreban za sintezu hormona štitnjače, a naročito je važan tijekom trudnoće za normalan razvoj mozga fetusa.
U čemu je razlika
Autori studije upozoravaju da su korisnici zamjena za mlijeko izloženi riziku od manjka joda u organizmu, što za posljedicu može imati probleme sa štitnjačom i razvoj bolesti povezanih s tom žlijezdom.
U svakom slučaju, osobe koje ipak odluče izbjegavati kravlje mlijeko i mliječne proizvode i zamijeniti ih alternativnim vrstama mlijeka trebale bi se pobrinuti da osiguraju dovoljan unos joda iz drugih namirnica ili barem suplementima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....