SHUTTERSTOCK
Novo istraživanje

Brazilski oraščići pomažu zdravlju crijeva, posebno kod pretilih, ali u jednom treba biti posebno oprezan

Poznato je da je prekomjerna tjelesna težina okidač za mnoge zdravstvene probleme

Brazilski oraščići su izvor broj jedan kad je u pitanju selen, esencijalni mikronutrijent koji se nalazi u tlu, vodi i koji je ključan za mnoge tjelesne funkcije; od raspoloženja do upale. Bogatstvo selena u ovim orašastim plodovima iznimno je veliko što je posljedica složenog tla rijeke Amazone. Naime, udio selena u tlu u slivu rijeke Amazone vrlo je visok što rezultira time da je u brazilskim orasima oko 400 puta više selena nego u bilo kojoj drugoj namirnici. Osim što su samo dva brazilska oraha dnevno dovoljna za održavanje zdrave razine selena u tijelu, ovi plodovi također obiluju visokim sadržajem proteina, vlakana, tiamina, bakra i magnezija.

image
SHUTTERSTOCK

Zdravlje crijeva

No, osim navedenih dobrobiti svakodnevno grickanje brazilskih oraščića moglo bi utjecati na zdravlje crijeva, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u Journal of Nutrition. Njime su istraživači proučavali učinke jedenja brazilskih oraha kod žena s prekomjernom tjelesnom težinom pronalazeći povezana poboljšanja u zdravlju crijeva. Redovito uzimanje brazilskih oraha moglo bi pomoći, ističu stručnjaci, u kontroli upale niskog stupnja i poboljšanje crijevne propusnosti kod žena s prekomjernom težinom i pretilošću.

Studija nad pretilim ženama

Za potrebe studije istraživači su okupili 46 žena s indeksom tjelesne mase koji ulazi u kategoriju pretilosti te ih podijelili u dvije grupe. Tijekom osam tjedana obje grupe su slijedile dijetu s kontroliranim unosom kalorija, međutim, jedna je grupa grickala dva brazilska oraha dnevno, a druga, nije. Proučavajući ključne biomarkere u tijelu, istraživački tim pronašao je značajne dokaze niže upale za skupinu koja je jela orašaste plodove, u usporedbi s kontrolnom skupinom. Također, skupina koja je uzimala brazilske orahe poboljšala je crijevnu propusnost u usporedbi s kontrolnom skupinom, a dobrobit se pripisala selenu koji služi kao antioksidans i pomaže zaštititi stanice od oksidativnog stresa. Poznato je da je pretilost povezana ili je okidač za mnoge zdravstvene probleme.

Budućnost

Budući da je spomenuta studija provedena na ženama s problemom pretilosti, buduće bi trebale uključiti veće i raznolike skupine kako bi se doista potvrdila veza između ovih orašastih plodova i zdravlja crijeva, no, i ovo je dobar početak. Ne samo da zdrava crijeva imaju dobrobiti drugdje u tijelu, brazilski oraščići također se povezuju sa smanjenjem krvnog tlaka.

Oprez

Imajte na umu da previše selena može imati toksične učinke na tijelo, a to ćete prepoznati po simptomima poput proljeva, mučnine, metalnog okusa u ustima ili gubitku kose. Izuzetno visok unos selena može uzrokovati tremor, zatajenje bubrega, srčani udar i zatajenje srca.

Linker
07. listopad 2024 14:09