Piše: Tanja Rudež
Simptomi zaraze salmonelom obično se pojave 12 do 72 sata nakon infekcije, a bolest traje četiri do sedam dana. Većina zaraženih oporavi se bez ikakva liječničkog tretmana, no kod male djece i starijih ljudi te osoba kod kojih je bakterija prodrla u krvotok nužna je terapija antibioticima.
Povraćanje, proljev, groznica neki su od simptoma salmoneloze, odnosno otrovanja salmonelom, bakterijom koja je glavni uzrok otrovanja hranom u svijetu. Riječ je o bakteriji koja je nastanjivala naš planet milijunima godina prije ljudi. Prije otprilike 100 milijuna godina salmonela se evolucijski razdvojila od svoga bliskog rođaka, bakterije Escherichije coli.
Zatim je salmonela evoluirala u 2500 sojeva koji su paraziti crijeva kod ljudi i barem stotinjak različitih životinjskih vrsta. Neke su salmonele bezopasne za ljude, ali neki od sojeva kao Typhi izrazito su opasni jer uzrokuju trbušni tifus.
No, veliki je javnozdravstveni problem soj enteritidis. Prema podacima WHO-a salmonela je odgovorna za smrt 52.000 ljudi godišnje, mahom djece mlađe od pet godina i starih ljudi. Ipak, bolest kod ljudi može izazvati samo velika količina salmonele, koja obično iznosi i nekoliko milijuna bakterija.
SIMPTOMI SALMONELE:
- mučnina
- povraćanje
- proljev
- bol u trbuhu
- groznica
- povišena temperatura
- glavobolja
- krv u stolici
Širenje salmonele kao javnozdravstvenog problema povezano je velikim dijelom s industrijalizacijom poljoprivrede i prerade hrane. Uobičajeni izvori salmonela su životinje koje se uzgajaju zbog mesa, perad, sirovo mlijeko, jaja i proizvodi od jaja. No, u razdoblju od 1996. do 2007. godine epidemiolozi su diljem svijeta zabilježili 33 epidemije uzrokovane voćem i povrćem zaraženim salmonelom. U pet od njih uzrok zaraze bila je salmonela iz rajčica.
Hrana koja je najčešće zaražena salmonelom:
- sirovo meso peradi
- jaja
- morski plodovi
- voće i povrće
NA ŠTO POSEBNO PAZITI:
- prljave ruke
- prljavi kuhinjski pribor
- prljavu radnu površinu
TREBA IZBJEGAVATI:
- nedovoljno termički obrađeno meso
- kolače sa sirovim jajima
- već kuhanu hranu koja dugo stoji izvan hladnjaka
- nekoliko puta podgrijavanu hranu
Za razliku od mesa koje se termičkom obradom pretvara u sigurnu hranu, jer salmonela ne može preživjeti dulje od dvije minute na temperaturi od 70 Celzijevih stupnjeva, povrće je teško sterilizirati. Posljednjih godina pak zabilježeni su slučajevi otrovanja salmonelom iz sushija jer bakterija može uspješno preživjeti u sirovoj tuni. Novija istraživanja pokazuju i to da je salmonela jedan od "profitera globalnog zagrijavanja".
POSTAVLJANJE DIJAGNOZE:
- bakteriološka pretraga stolice
- uzimanje brisa hrane, posuđa i radnih površina
LIJEČENJE:
- nadomještanje tekućine kako ne bi došlo do dehidracije
- ponekad je nužna hospitalizacija i infuzija ako je došlo do dehidracije
- antibiotici samo ako je salmonela ušla u krvotok
- infuzija (bolnica)
TKO JE DODATNO UGROŽEN SALMONELOM:
- djeca
- starije osobe
- oni kojima je narušen imunitet
- oboljeli od zloćudnih i drugih teških bolesti
PREVENCIJA:
- pranje ruku prije pripreme hrane
- termička obrada hrane, osobito mesa i jaja
- jelo koje stoji na sobnoj temperaturi treba pojesti u roku dva do tri sata
- oprati voće i povrće
- suđe i sudoper oprati toplom vodom i deterdžentom nakon obrade mesa
ČUVANJE HRANE
PILETINA: 3 dana u hladnjaku • 12 mjeseci u zamrzivaču
JUNETINA: 3 dana u hladnjaku • 6 mjeseci u zamrzivaču
MLJEVENO MESO: 2 dana u hladnjaku • 4 mjeseca u zamrzivaču
SVJEŽA KOBASICA: 2 dana u hladnjaku • 2 mjeseca u zamrzivaču
MASLAC I MARGARIN: 3 mjeseca u hladnjaku • 9 mjeseci u zamrzivaču
SALATE U VREĆICI: odmah potrošiti kad se otvori pakiranje
GRAŠAK, MAHUNE: 12 mjeseci u zamrzivaču
AKO SE ODMAH ZAMRZNE:
- 3 mjeseca kolači i kruh
- 1 mjesec kuhana šunka
- 6-9 mjeseci maslac
- 4-6 mjeseci sirova svinjetina
- 3 mjeseca sladoled
- 3-6 mjeseci školjke
- 6-12 mjeseci voće (šljive, bobičasto voće, marelice...)
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....