Bol se može ublažiti

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
najčešći uzroci

Karijes ili osjetljivost zubi - znate li koja je najveća razlika?

Osjetljivost zubi izazvana toplinom ili hladnoćom obično se javlja kada se istroši vanjski zaštitni sloj zuba

Jeste li ikada osjetili bol ili nelagodu nakon zalogaja sladoleda ili žlice vruće juhe? Ako je tako, niste sami. Osjetljivost zuba može se pojaviti kao prolazna nelagoda ili kao bolan znak ozbiljnijeg problema. Obično se manifestira kao nagla, kratkotrajna i oštra bol kroz zube i desni pa kroz čitavu glavu. Zato, kada ljudi jedu hladnu hranu kažu da doživljavaju "zamrzavanje mozga". Vrlo se često takva bol javlja baš ljeti, nakon što se pojede ili popije nešto hladno. Ali nije rijetkost da se bol pojavi i kao reakcija na vrući napitak poput čaja. U strahu da je nastao karijes mnogi će otići stomatologu, što je dobro jer će on pronaći uzrok boli, no to ne mora značiti da je na zubu nastao karijes.

Naime, osjetljivost zubi izazvana toplinom ili hladnoćom obično se javlja kada se istroši vanjski zaštitni sloj zuba, odnosno zubna caklina.

Ona prekriva vanjsku površinu krune zuba i poput omotača štiti unutarnje „osjetljivije“ dijelove zuba. Ispod cakline je dentin koji je prožet mikro kanalićima pa kad se caklina ošteti, tim kanalićima toplina i hladnoća dolaze do živaca u zubnoj pulpi i podražuju ih, što doživljavamo kao osjetljivost zuba.

Također, osjetljivost može uzrokovati i izloženost gornjeg dijela korijena zuba zbog povučenih desni. Uzroci mogu biti brojni, ali uobičajeni i najčešći uzroci gubitka cakline koji stvaraju nelagodu u doticaju s toplinom ili hladnoćom uključuju sljedeće:

  • šupljine u zubu,
  • karijes,
  • ozljede zuba (natučeni zub, otkrhnut zub),
  • neki stomatološki zahvati (brušenje, postavljanje krunice, ispuni),
  • bolest desni (povučene desni),
  • agresivni proizvodi za njegu zuba, poput tvrdih četkica, pasti za zube s efektom izbjeljivanja, vodica za ispiranje usta na bazi alkohola,
  • škrgutanje zubima
  • kisela hrana,
  • infekcija zuba,
  • pušenje i korištenje duhanskih proizvoda,
  • snažno četkanje zubi,

  • loša oralna higijena.

Razlika u boli

Nelagoda u zubima povezana s toplinom i hladnoćom pojavit će se nakon hladnog ili vrućeg jela ili napitka te će se vjerojatno ponavljati. U slučaju karijesa i drugih ozbiljnijih bolesti, bol je najčešće tupa, oštra i često se javlja noću. Američko udruženje endodonta (AAE) savjetuje da posjetite svog stomatologa ako se vaša osjetljivost zadrži više od 30 sekundi nakon što dođete u kontakt s vrućom ili hladnom hranom odnosno pićima ili ako je zubobolja jaka. Sve su to znakovi da biste mogli imati šupljinu u zubu, karijes, infekciju ili bolest desni koja zahtijeva profesionalno liječenje.

Ako osjećate osjetljivost u zubima kada pokušavate uživati u toplim ili hladnim napicima, dobra vijest je da se vaše stanje može liječiti. Često već i dobra oralna higijena (četkajte svoje zube temeljito 2 puta dnevno uz korištenje konca za zube) može pomoći da se bol smanji. Osim toga, redovoto posjećujte zubara te ako je moguće smanjite ili prekinite pušenje.


Liječenje kod kuće

Postoje i kućni tretmani koji mogu olakšati nelagodu uzrokovanu osjetljivošću zuba. Poznato je nekoliko kućnih lijekova koji olakšavaju tegobe, a oni uključuju:

  • ispiranje slanom vodom
  • spiranje oralnim 3%-tnim vodikovim peroksidom, razrijeđenim u toploj vodi (omjer vodikovog peroksida i vode mora biti 1:2) - ne smije se gutati
  • trljanje kurkumom,
  • ispiranje zelenim čajem.


Pomoć lijekovima iz ljekarni

I neki bezreceptni lijekovi pomažu ublažiti bol zuba izazvanu preosjetljivošću. Ljekarnik vam za ublažavanje boli može predložiti nesteroidni protuupalni lijek (NSAID), kao što je ibuprofen te paracetamol. No, ponekad bol ne nestane nakon uzimanja tablete za bol pa vam u ljekarni mogu savjetovati pregled kod zubara i tablete jačeg analgetskog učinka.



Lekofen - moćniji od boli

Noviji lijek na tržištu je kombinacija dvije gore navedenih molekula - ibuprofena i paracetamola - u jednoj tableti, što pruža jači analgetski učinak uz manje doze nego kad ih koristite odvojeno. Olakšanje i ublažavanje boli dolazi već nakon 15 minuta. Lekofen ima jednaku ili bolju sigurnost u odnosu na molekule ibuprofen i paracetamol kad se uzimaju zasebno.


Međutim, da biste trajno riješili osjetljivost zuba, morat ćete posjetiti stomatologa. On vam može pomoći u određivanju plana liječenja za rješavanje temeljnog stomatološkog problema koji uzrokuje osjetljivost.



Sponzorirani članak.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Izvori:

Linker
25. travanj 2024 18:34