SHUTTERSTOCK
Istina ili mit

Mogu li ljubičaste paste za zube zamijeniti obične?

Ovaj društveni trend ima i svoje rizike za koje mnogi ne znaju

Društvenim mrežama brzo se proširio trend koji mnoge navodi na korištenje ljubičastih pasti za zube za koje se tvrdi da trenutačno pružaju učinak izbjeljivanja. No stomatolozi kažu da ljubičasta boja paste ne uklanja mrlje sa zuba nego neutralizira žutilo što stvara samo optičku iluziju bjeljeg osmijeha. Tradicionalne paste za izbjeljivanje obično sadrže blage abrazive koji mogu nježno ukloniti površinske mrlje, a većina ljubičastih pasti ih ne sadrži.

image
SHUTTERSTOCK

Tehnologija optičke korekcije

- Nije to istinsko izbjeljivanje. Ljubičasta pasta za zube smatra se tehnologijom za ispravljanje boja jer je ljubičasta izravno nasuprot žute u spektru boja, što ih čini komplementarnim bojama - objasnila je stomatologinja Lauren Becker.

Slično funkcionira i zeleni korektor za neutralizaciju crvenila na koži. Ako pažljivo čitate deklaraciju, uočit ćete da i neke etablirane robne marke navode da pasta koristi tehnologiju optičke korekcije boje za ispravljanje žutih tonova, navode i da je proizvod siguran za caklinu, ali i da je efekt privremen. Iako osmijeh može izgledati prilično bjelje odmah nakon upotrebe ljubičaste paste za zube, iluzija je kratka vijeka.

Rizici korištenja

Ljubičasta pasta za zube može imati neke nuspojave. Na primjer, lako bi se moglo dogoditi da obojite usne i usta u ljubičasto (iako bi i to bilo samo privremeno). Međutim, ako ste alergični na bilo koju hranu ili boje, mogli biste imati ozbiljniju reakciju na proizvod. Stručnjaci kažu da je najveći rizik od popularnosti trendi ljubičaste paste za zube to što će uvjeriti ljude da ih koriste umjesto paste za zube i drugih proizvoda za oralno zdravlje koje su odobrila stručna stomatološka društva.

Linker
25. rujan 2024 15:29