SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Kako bebi davati željezo i vitamin C?

Prevencija anemije se provodi kod prijevremeno rođene djece i djece rođene iz blizanačke trudnoće

Pedijatrica je mojoj četveromjesečnoj kćerkici propisala 1 ml željeza na dan. Inače, krvna slika je uredna i dijete nije anemično. Bebu isključivo dojim. Zanima me smijem li željezo pomiješati sa svojim mlijekom. Možda će joj biti lakše progutati. Propisan joj je i C-vitamin. Doktorica je rekla da rastopim pola tabletice u vodi s malo šećera. Smijem li joj dodavati šećer budući da samo dojim i još nismo uveli dohranu?

Mirjana F., Karlovac

Odgovara dr. sc. Tatjana Lesar, pedijatar, subspec. pedijatrijske gastroenterologije:

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX CROPIX

"Ako dijete nije anemično, nema potrebe provoditi terapiju željezom. Prevencija anemije se provodi kod prijevremeno rođene djece i djece rođene iz blizanačke trudnoće. Ponekad se, a najčešće ako je majka anemična, preporučuje uzimanje željeza kod isključivo dojene djece s navršenih šest mjeseci. Poželjno je terapiju uzimati odvojeno od mliječnog obroka zbog moguće slabije apsorpcije. C-vitamin se ne preporučuje davati sa šećerom."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
24. travanj 2024 21:23