Čak i ako ste mislili da o blagodatima orašastih plodova znate sve, o njihovoj pripremi vjerojatno ne vodite računa. Dapače, možda vam i sama riječ "priprema" u ovome kontekstu zvuči suvišno, s obzirom na to da ih grickate upravo onako kako ste ih kupili u trgovini. (Niste jedini.)
No postoji jedan korak koji bi mogao biti ključan u kasnijoj apsorpciji nutrijenata koje oraščići nude.
I ne, ne radi se o njihovom prženju, iako je i to proces zbog kojeg miriše cijela kuća, a i okus orašćića je bolji. Riječ je, a ovdje će se neki i razočarati, o - namakanju.
Zašto je to potrebno?
"Namakanjem sirovih oraščića, žitarica i grahorica (uključujući leću, grašak i grah) minerali poput željeza, cinka, kalcija i magnezija postaju dostupniji našemu tijelu i ono ih lakše apsorbira", objašnjava za Vegetarian Times nutricionist Dawn Jackson Blatner.
"Na ovaj se način može poboljšati i apsorpcija proteina, što je naročito važno za vegane kojima su ove namirnice prvi izvor", dodaje ovaj nutricionist.
Namakanje pomaže i da se ukloni fitinska kiselina koja "zaključava" nutrijente u namirnici. No potrebno je znati kako pravilno obaviti proces.
ZAPRAVO JE VRLO JEDNOSTAVNO
PRVI KORAK
- U staklenu posudu stavite oraščiće, žitarice ili grahorice s toplom vodom, u omjeru 1:3.
- Prekrijte zdjelu kuhinjskom krpom i ostavite preko noći na sobnoj temperaturi.
SAVJET VIŠE! Neki orašasti plodovi poput makadamije ili indijskih orščića nemaju veliku količinu fitinske kiseline, pa ih možete namakati i samo nekoliko sati.
DRUGI KORAK
Ocijedite žitarice ili grahorice, a zatim ih kuhajte u duplo manje vode nego što to inače radite budući da su već upile dovoljnu količinu vode.
Ocijedite sirove oraščiće, osušite ih i stavite u hladnjak.
SAVJET VIŠE! Potrudite se konzumirati ih u roku od tri dana, prije nego što ih "uhvati" plijesan. I nakon ovog procesa možete ih i pržiti ako ste na to navikli, ili ako vam smeta blaži okus "ispran" vodom.
IZVOR: Vegetarian Times; Slobodna Dalmacija
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....