SHUTTERSTOCK
pripazite

Devet suptilnih promjena na licu mogu ukazivati na to da se u vašem organizmu događaju ozbiljnije promjene

Lice otkriva puno toga o zdravlju


Suptilne promjene na licu mogu ukazivati na to da nešto nije u redu s našim zdravljem. Znakovi na licu mogu nam pomoći da prepoznamo neke neželjene promjene i obratimo veću pozornost na simptome.


Stanjivanje obrva

Gubitak dlačica s vanjskih dijelova obrva može ukazivati na hipotireozu, odnosno spor rad štitnjače, a to pak može biti znak manjka joda. Jod je ključan za proizvodnju hormona štitnjače, a ona regulira metabolizam i brojne tjelesne funkcije.


Krvave oči

Ako primjećujete krvave oči više jutara za redom, to može ukazivati na probleme s jetrom ili inzulinsku rezistenciju. Izbjegavajte nezdravu hranu i alkohol, a ako se stanje ubrzo ne poboljša, preporučuje se da se savjetujete s liječnikom.


Tamni podočnjaci

Tamni podočnjaci mogu biti problem pigmentacije koji nastaje zbog inzulinske rezistencije. Kako kaže dr. Eric Berg, kiropraktičar i stručnjak za post, mnoge osobe s dijabetesom imaju tamna područja ispod očiju, ali i na vratu ili pazusima, što je posljedica visokih razina hormona inzulina koje utječu i na funkcioniranje pigmenta melanina.


Crveni obrazi

Crveni obrazi mogu ukazivati na Cushingov sindrom, stanje koje je posljedica viška kortizola u tijelu i zahtijeva liječničku pomoć. Dobrodošle mogu biti namirnice poput češnjaka, origana i probiotika iz kiselog kupusa ili jogurta.

image
SHUTTERSTOCK

Vrećice ispod očiju

Natečena i napuhnuta koža ispod ili oko očiju može ukazivati na probleme sa šećerom u krvi, ali i s bubrezima. Dr. Berg navodi da visoka razina šećera može ozbiljno utjecati na zdravlje bubrega, a ako oni zadržavaju tekućinu, to se može manifestirati kao vrećice ispod očiju.


Masna koža

Masna koža lica može se povezati s povišenom razinom androgena kod muškaraca ili sindromom policističnih jajnika kod žena. Visoke razine androgena mogu uzrokovati simptome poput pojačane dlakavosti i akni. Primijetite li takve promjene, obratite se liječniku.


Suha koža i dermatitis

Suha koža ili dermatitis mogu nastati zbog manjka omega-3 masnih kiselina. U tom se slučaju preporučuje povećanje konzumacije masne ribe i uzimanje ulja jetre bakalara, uz izbjegavanje pržene hrane i prerađenih proizvoda.


Ispucali kutovi usana

Pukotine u kutovima usta mogu ukazivati na nedostatak vitamina B2. Taj je vitamin neophodan za zdravlje jetre i kože, a njegovi najbolji prehrambeni izvori su mlijeko i mliječni proizvodi, zeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice, orašasto voće...


Herpes

Herpes, bolni osip s plikovima koji najčešće izbija na usnama, jedna je od najraširenijih virusnih infekcija. Uzrokuje ju virus herpes simplex 1 (HS1) koji se prenosi slinom, a zaraza može proći bez simptoma. No, virus se naseljava na živcima i ostaje ondje doživotno te se povremeno aktivira uslijed slabljenja imuniteta domaćina.

Linker
27. rujan 2024 16:04