Infekcija HPV-om jedna je od najčešćih spolno prenosivih infekcija.
 Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Cjepivo protiv HPV-a do kraja godine besplatno za sve od 14 do 25 godina

Pokrenuta kampanja Druga prilika - Zaštitite se od nekoliko vrsta raka.

Do kraja 2019. svim srednjoškolcima i mladima do 25. godine te dječacima i djevojčicama u osmim razredima omogućeno je besplatno cijepljenje protiv HPV infekcije koja može uzrokovati nekoliko vrsta raka u odrasloj dobi.

Cjepivo je besplatno za sve učenike i učenice osmih razreda, a do kraja godine besplatno je i za sve srednjoškolce i mlade do 25. Upravo kako bi potaknula roditelje na donošenje informiranih odluka o zdravlju svoje djece, Udruga SVE za NJU počela je kampanju DRUGA PRILIKA, namijenjenu svima koji su propustili cijepljenje protiv HPV-a u osmim razredima, čime su svoju priliku dobili i svi učenici i učenice srednjih škola te mladi do 25. godine.


Infekcija HPV-om jedna je od najčešćih spolno prenosivih infekcija

- Edukacija tinejdžerica i tinejdžera o spolnom zdravlju iznimno je važna i jedna od najzahtjevnijih roditeljskih zadaća, zbog čega je prije svega potrebno educirati i roditelje. Važno je naglasiti da je riječ o zaštiti od nekoliko vrsta raka koji se kod njih mogu pojaviti u odrasloj dobi te je jednako opasan i za žene i za muškarce, zbog čega je ključno da se pozivu odazovu i dječaci - istaknula je predsjednica Udruge SVE za NJU Ljiljana Vukota te dodala kako u budućnosti više nitko ne bi trebao umrijeti od raka uzrokovanog infekcijom HPV virusom.

Najbolji primjer učinkovitosti cjepiva protiv HPV-a danas je Australija, koja je sustavnim provođenjem programa cijepljenja protiv HPV-a smanjila učestalost infekcije među mladim ženama na samo 1,1 posto. U Škotskoj je primjerice rutinsko cijepljenje djevojčica protiv HPV-a rezultiralo znatnim smanjenjem broja slučajeva raka vrata maternice u kasnijem životu.

Infekcija HPV-om jedna je od najčešćih spolno prenosivih infekcija, kojom će se u nekom trenutku života zaraziti gotovo svi spolno aktivni muškarci i žene, njih 75 do 80 posto.

Linker
29. travanj 2024 09:38