Press
žensko zdravlje

Rak o kojem žene šute - kriju dijagnozu i boje se osude okoline

Svjetska zdravstvena organizacija je 2020. pokrenula globalnu inicijativu za eliminaciju raka vrata maternice do 2030., a to želimo i u Hrvatskoj

U Hrvatskoj još žene umiru od raka koji je moguće spriječiti, a oboljele se teško odlučuju izaći u javnost jer je ovaj rak obavijen stigmom više nego mnogi drugi iako ga uzrokuje infekcija virusom s kojim oko 50-80 posto spolno aktivne populacije dolazi u kontakt tijekom života i koji uzrokuje 99,7 posto svih slučajeva raka vrata maternice. Pa ipak, većina žena se srami, krije dijagnozu i boji se osude okoline.

Svjetska zdravstvena organizacija je 2020. pokrenula globalnu inicijativu za eliminaciju raka vrata maternice do 2030., a to želimo i u Hrvatskoj. Za taj cilj potrebno je postići 90 posto cijepljenih protiv Humanog papiloma virusa (HPV), 70 posto žena uključiti u probirni/preventivni program i pravovremeno liječiti 90 posto svih žena kojima su dijagnosticirane premaligne lezije i invazivni karcinomi.

Biser mudrosti

„Stop raku brata maternice – djeluj sad“ poruka je koju su poslali sudionici panela Biser mudrosti održanog 26. siječnja koji je udruga Sve za nju ove godine organizirala u partnerstvu s Povjerenstvom Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti povodom mjeseca svjesnosti, 17. Dana mimoza i 18. Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice od 22. do 28.1.2024.

O prevenciji raka vrata maternice, mogućnosti eliminacije, procijepljenosti, provedbi pilot programa probira, novih inicijativa govorili su: dr. sc. Magdalena Grce, predstavnica Sve za nju; prim. Tatjana Nemeth Blažić, voditeljica Odjela za HIV, spolno i krvlju prenosive bolesti u HZJZ i koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice te dopredsjednica Hrvatske lige protoiv raka: dr. sc. Mirela Šentija Knežević, članica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti (SPB) i koordinatorica Gradskog programa prevencije raka vrata maternice Grada Zagreba; prim. dr. sc. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije i predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva HLZ- a; Marko Gangur, dr. med., predstavnik European Cancer Organisation i zastupnica u EU parlamentu Biljana Borzan dr. med.

Kakvi su epidemiološki podaci u Hrvatskoj?

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 2020. godini zabilježeno je 276 oboljelih od raka vrata maternice, te 126 umrlih. Rak vrata maternice se javlja u nešto mlađoj dobi nego druga sijela raka. Tako je 34% novooboljelih žena bilo je mlađe od 50 godina, a 37% umrlih mlađe od 60 godina. Ovaj rak je treće sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina (iza raka dojke i raka štitnjače). Najmanje jednu dozu cjepiva protiv HPV-a u školskoj godini 2022./2023. primilo je 51,1% učenica i 34,3% učenika. Vidljiv je to porast koji ulijeva optimizam. Najbolji rezultati su u u kontinentalnim i sjevernim županijama primjerice u Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Tatjana Nemeth Blažić je naglasila: „Znanje o rizicima i zaštiti, cijepljenje protiv HPV-a i redoviti preventivni ginekološki pregledi siguran su put prema zaštiti od raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om.

Grad Zagreb je otišao najdalje činjenicom da je prvi ponudio cijepljenje, ulaže napore u istraživanja i edukaciju i posebno u informiranje i organiziranje zaštite zdravlja mladih koji u Zagrebu žive ili studiraju u Centru za zaštitu zdravlja mladih. Najmanje jednu dozu cjepiva protiv HPV-a u školskoj godini 2022./2023. primilo je 58,4% učenica i 37,8% učenika.

Dobre rezultate iznijela je Mirela Šentija Knežević: „Grad Zagreb je započeo provedbu programa cijepljenja protiv HPV-a i prije donošenja Nacionalnog programa 2015. Osim toga Grad Zagreb ulaže značajna sredstva u provedbu dodatnih aktivnosti, a rezultat kontinuiranog rada je i povećanje procijepljenosti u gradu Zagrebu za 100% u 2023. u odnosu na 2022.“

Hrvatska prati preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, Europskog plana protiv raka i drugih dokumenata. Omogućeno je besplatno cijepljenje djece i mladih od 9 do 25 godina, očekuju se rezultati pilot projekta reorganiziranog nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice u Virovitičko-podravskoj županiji i njegova implementacija u cijeloj RH. U razdoblju od 06. travnja 2023. do 31. prosinca 2023. testirano je oko 800 žena (u dobnoj skupini od 20-29 godina testirano je 87 žena, dok je u dobnoj skupini 30-64 godina testirano 723 žena), od kojih je 7% imalo pozitivan nalaz na HPV test, a njih 9% je imalo nalaz s abnormalnim stanicama na Papa testu. Pored ostaloga Miroslav Venus je naglasio kako trebamo mijenjati paradigmu jer nedovoljno smo zainteresirani za zdravlje, ali kad se razbolimo postajemo jako zainteresirani za bolest.

Da bismo i u Hrvatskoj postigli eliminaciju ovog raka kao javnozdravstvenog problema nužno je ujediniti napore i ostvariti maksimalnu suradnju među svim dionicima, mobilizirati sve resurse, poboljšati odaziv na cijepljenje protov HPV-a, i postići da se što više žena motivira na redovita probirna testiranja PAPA testom ili HPV testom prema preporuci ginekologa. „Udruge imaju posebno značajnu ulogu edukaciji, prevenciju i pružanju podrške oboljelima“, istaknula je Magdalena Grce.

Boljim rezultatima će, nadamo se, pridonijeti i uključivanje Hrvatske u inicijativu European Cancer Organisation (ECO) „Akcija protiv HPV-a sada“. „U hrvatskoj Inicijativi su brojne institucije i udruge odlučne da učine korak više u skladu s platformom u kojoj su iskazali svoje prijedloge i ciljeve za bolje rezultate u prevenciji raka vrata maternice“, naglasio je Marko Gangur.

Biljana Borzan je pozdravila napore Hrvatske u eliminaciji raka vrata maternice i drugih bolesti koje uzrokuje HPV . Naglasila je važnost brige o zdravlju samih građana i zdravih životnih stilova te potvrdila da Europa različitim instrumentima financiranja u okviru Europskog plana za borbu protiv raka podupire djelovanje država članica na proširenju rutinskog cijepljenja protiv humanih papilomavirusa kako bi se iskorijenili rak vrata maternice i druge vrste raka uzrokovane humanim papilomavirusom.

Panel je zaključila voditeljica Ljiljana Vukota, glavna tajnica Sve za nju riječima: “ Virus ne možemo iskorijeniti, ali možemo neznanje kao osnovni preduvjet eliminacije raka vrata maternice. Razmislimo činimo li zaista ono najbolje da zaštitimo sebe i one koje volimo od bolesti koje uzrokuje HPV.“

Linker
23. travanj 2024 07:49