SHUTTERSTOCK
Prakticirajte češće

Visok kortizol je neprijatelj zdravlja crijeva, no postoje dvije metode koje vam mogu pomoći

Borba sa stresom sve je izraženija

U popularnoj tražilici Google sve je zastupljenija pretraga riječi visok kortizol što dovodi do zanimanja je li je doista sve više nacije suočeno s nepremostivim izazovima ili su među njima i oni koji žele ući u koštac s problemima na vrijeme?

Cushingov sindrom

Kortizol kojeg nazivamo i hormonom stresa radi s određenim dijelovima mozga kako bi kontrolirao raspoloženje, motivaciju i strah. Kada ga imamo previše možemo razviti endokrini poremećaj koji se zove Cushingov sindrom. Simptomi ovog stanja su debljanje, podbuhlo lice, letargija, smanjeni seksualni nagon i promjene raspoloženja.

Međutim, nutricionistica i znanstvena voditeljica, dr. Emily Prpa vjeruje kako nekoliko jednostavnih promjena u načinu življenja može znatno doprinijeti smanjenju razine kortizola. Njezine savjete pročitajte u nastavku.

Kako smanjiti razinu kortizola

- Stres ne utječe samo na naše mentalno stanje nego također ima velik utjecaj na zdravlje naših crijeva. Kad razina stresa poraste, naše crijevne bakterije mogu pretrpjeti udarac. Kortizol aktivira našu reakciju na borbu ili bijeg koja može odvući krv iz crijeva. To zauzvrat remeti normalan ritam crijeva, usporava probavu i čak uzrokuje upalu - objasnila je Prpa.

Uključivanje tehnika opuštanja i brige o sebi, smatra ova znanstvenica, može značajno smanjiti razinu kortizola, dajući našim crijevima priliku da se resetiraju i aktiviraju naš parasimpatički živčani sustav koji pomaže da se opustimo.

- Njegovanje crijevnog mikrobioma ključno. To znači unos voća, povrća i cjelovitih žitarica. Ova je hrana prepuna protuupalnih spojeva i prebiotičkih vlakana koja podržavaju zdravlje crijeva - rekla je.

Najbolje tehnike opuštanja i brige o sebi koje možete isprobati

Razumljivo je da je izazovno doći k sebi u trenucima kada smo pod stalim pritiscima visokog kortizola i za ovaj će korak nekima doista biti potrebna pomoć stručnjaka. No, kako biste na vrijeme spriječili izgaranje, organizacija za mentalno zdravlje Mind preporučuje ove djelotvorne tehnike za opuštanje tijela i mozga. Svakako, uvrstite ih u svoj raspored.

  • Odmorite se radeći nešto u čemu uživate kao što je čitanje, kupanje u kadi, gledanje filma, igranje s kućnim ljubimcem ili čak isprobavanje novog recepta.
  • Pokušajte se aktivno opustiti, poput šetnje, joge, pilatesa ili laganog istezanja.
  • Dišite duboko samo nekoliko minuta. Pokušajte držati ramena spuštena i opuštena, a ruku stavite na trbuh, trebala bi se podizati dok udišete i spuštati dok izdišete.
  • Budite kreativni slikanjem, crtanjem, sviranjem instrumenta ili čak pečenjem! Ne brinite o krajnjem proizvodu, samo se usredotočite na zabavu.
  • Prošećite zelenilom ako možete, odvojite vrijeme da zabilježite stabla, biljke i životinje koje usput vidite
  • Zamislite sebe negdje gdje je spokojno.
Linker
26. travanj 2024 14:34