SHUTTERSTOCK
ako niste sigurni

Pravo ili toksično prijateljstvo? Najbolje da odgovorite na četiri jednostavna pitanja

Otkrivamo i kako se postaviti u slučaju otrovne prijateljske veze

Veze dolaze i prolaze, međutim, prijateljstva ostaju zauvijek, zar ne? Barem ako je o onim kvalitetama riječ. A što ako nakon nekog vremena posumnjate i pitate se je li vaše prijateljstvo doista iskreno ili je toksično? Odgovore na ove nedoumice pokušajte pronaći iskreno si odgovarajući na sljedeća četiri pitanja:

1. Radujem li se vremenu koje provodimo zajedno?

Veseli li vas susret s prijateljom ili se osjećate nervozno, tjeskobno i pokušavate naći najbolje moguće isprike kako odustati od druženja?

2. Kako se osjećam kada sam s prijateljem?

Prevladavaju li u vama osjećaj opuštenosti ili važete baš svaku svoju riječ. Opterećuje li vas način kako ćete se izraziti i hoće li vas prijatelj kritizirati?

3. Kako se osjećam nakon naših razgovora ili druženja?

Kad provodite vrijeme zajedno, možda se osjećate zabavljeno i prihvaćeno, međutim, kad dođete doma, ponovno se u vama javi osjećaj manje vrijednosti i krivnje.

4. Ispunjava li me ovo prijateljstvo ili iscrpljuje?

Osjećate li da ste od prijatelja dobili korisne savjete, inspiraciju i motivaciju ili kao da vam je potrebno sljedećih tjedan dana da dođete k sebi?

Tko su toksični prijatelji?

Ako ste odgovorili pozitivno na postavljena pitanja, to znači da doista imate prijateljstvo koje je od neprocjenjive vrijednosti. Ipak, ako ste u odgovorima prepoznali negativne osjećaje, to je dobar znak da biste nešto trebali mijenjati. Svatko od nas može imati loše dane u kojima će možda tu ljutnju na vlastitoj koži iskusiti i naši prijatelji, međutim, za razliku od toksične verzije, pravi prijatelj će priznati svoju grešku i ispričati se. Toksičan prijatelj će imati neke od sljedećih obrazaca:

  • Stalno će pričati o sebi i stavljati se u centar događanja
  • Radi stvari da se osjećate loše
  • Ogovarat će vas
  • Ovlaš će se ispričavati pritom ne misleći da su doista pogriješili
  • Stalno će vas uspoređivati s drugima
  • Činit će vas nervoznima
  • Manipulirat će vama

Da je prijateljstvo važno, shvatila je i TikTok zajednica.

Shvatili ste da imate otrovno prijateljstvo, kako se postaviti?

Imate dvije mogućnosti. Možete iskreno i otvoreno razgovarati sa svojim prijateljem te izraziti granice ili možete prekinuti prijateljstvo. Koju god opciju odabrali, sljedeće može pomoći:

  • Dati im drugu priliku - međutim, ovaj put koristite asertivne ‘ja’ izjave. Budite otvoreni o tome kako se osjećate zbog njihovog ponašanja. To može biti izjava poput: ‘Osjećam se povrijeđeno kad čujem negativne komentare o mom izgledu. Ubuduće, molim te, nemoj se rugati’.
  • Postaviti granice - ako želite održati prijateljstvo, postavite granice. Jasno dajte do znanja da nećete prihvatiti određena ponašanja, poput vikanja, laganja, ogovaranja ili odbacivanja planova bez objašnjenja.
  • Budite izravni sa svojim namjerama oko prijateljstva - nemojte ih ostavljati nejasnima ili još gore, neizrečenima.

Nerijetka je situacija da s prijateljem dijelite zajedničke prijatelje. Kao i u prethodnom, u ovom je slučaju također izuzetno važno da ste ok sa samim sobom. Ako to postignete, onda vas ni na koji način neće brinuti kako će drugi reagirati ili što će misliti. Možete jednostavno reći: ‘Odlučio/la sam prekinuti prijateljstvo jer je imalo negativan utjecaj na moju dobrobit.’

Linker
08. rujan 2024 03:28