Brojne nutritivne dobrobiti, a malo kalorija.

 

 SHUTTERSTOCK
Zanimljivi benefiti

Ovo egzotično voće odličan je saveznik u mršavljenju, a često zaboravimo na njega!

Ananas je niskokalorična namirnica koja može ubrzati probavu i smanjiti apetit

Ako se pitate kako možete kontrolirati svoju žudnju za šećerom, a u isto vrijeme gubiti kilograme, imamo rješenje za vas. Probajte dodati ananas u svoju prehranu! Vjerojatno ste čuli da ovo egzotično voće može poboljšati okus vagine, a znate li da može pomoći i u gubitku kilograma? Naime, ova namirnica ima brojne nutritivne dobrobiti, a malo kalorija.


Malo kalorija

Da, ova egzotična poslastica ima samo 50 kalorija na 100 grama, što ju čini odličnim izborom za mršavljenje. Ananas je sočan jer je pun vode, što ga čini prilično zasitnim i izvrsnim za suzbijanje napadaja gladi.


Malo ugljikohidrata

Umjesto uživanja u prerađenim ugljikohidratima i visokokaloričnim slatkišima, svoju žudnju za slatkim može zadovoljiti zdjelicom ananasa. Naime, ovo sočno voće sadrži i malo ugljikohidrata. Studija objavljena u časopisu European Journal of Nutrition pokazala je da hrana s niskim udjelom ugljikohidrata pomaže u mršavljenju.


Sadrži proteolitičke enzime

Bromelain je proteolitički enzim, odnosno enzim koji pomaže u razgradnji proteinskih molekula, a nalazi se u ananasu i ima protuupalna svojstva.

- Bromelain ima protuupalna, antikancerogena, antimikrobna i antitrombotička svojstva. Istraživanje je pokazalo da bi ovaj enzim također mogao biti koristan u smanjenju upale kod upalnih bolesti crijeva, kao što su ulcerozni kolitis i Crohnova bolest - rekla je Roxana Ehsani, registrirana dijetetičarka iz Miamija za Well+Good.

Studija provedena na štakorima hranjenim hranom bogatom mastima otkrila je da bromelain koji se nalazi u soku od ananasa pomaže pri mršavljenju reguliranjem razine leptina i inzulina u serumu.

Odličan izvor vlakana

Da, osim što sadrži enzime koji pomažu u probavi, sadrži i vlakna. Znamo da vlakna, i topiva i netopiva, pomažu u mršavljenju jer produžuju osjećaj sitosti, a i ubrzavaju probavu. Topiva vlakna se formiraju u gel u gastrointestinalnom traktu, učvršćuju vašu stolicu te tako sprječavaju proljev. Netopiva vlakna, s druge strane, povećavaju količinu stolice i potiču zdrave pokrete u gastrointestinalnom traktu, što može pomoći u obuzdavanju zatvora, prema Klinici Mayo. Srećom, ananas sadrži obje vrste.

Isto tako, ako osjetite želju za grickanjem, narežite ananas kako biste napunili želudac jer je bogat vlaknima, sočan i pun vode. Ovo će neko vrijeme napuniti vaš želudac. Voće bogato vlaknima pomaže obuzdati apetit i pruža sitost. To vam zauzvrat pomaže smanjiti nepotreban unos kalorija i pomaže u mršavljenju.


Bogat manganom

Sadrži više od 100% preporučene dnevne količine ovog esencijalnog elementa u tragovima.

Studija provedena u Kini otkrila je da je unos mangana hranom obrnuto proporcionalan abdominalnoj masnoći i metaboličkom sindromu. Drugim, riječima što više mangana unosite, manji vam je trbuh. Dakle, uživajte u ananas kroz sok, užinu, smoothie ili na bilo koji drugi način.

Smoothie od ananasa

Sastojci

  • 600 grama ananasa
  • 1/2 banane
  • 180 ml vode
  • 120 ml mlijeka prema želji
  • 5 kockica leda
  • 1 ½ žlica svježe iscijeđenog soka limete (ili soka od limuna)

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok se smjesa ne ujednači.


Sok od ananasa

Sastojci

  • 165 grama nasjeckanog ananasa
  • Sok od pola limete
  • 1 žlica organskog meda
  • Prstohvat himalajske soli

Priprema

Ubacite sve sastojke u blender. Dobro izmiješajte, ulijte u čašu i ohladite.

Linker
21. travanj 2024 18:56