Jeste li ovo znali?

 SHUTTERSTOCK
Jednostavno i učinkovito

Moramo isprobati! Nećete vjerovati što sve možete očistiti pomoću tableta za perilicu posuđa

Tablete za perilicu posuđa možete iskoristiti za čišćenje mnogih površina

Tablete za perilicu su dizajnirane za rješavanje problema s vodom, uklanjanje tvrdokornih mrlja te otapanje masnoća. Baš zato vas ne bi trebala iznenaditi činjenica da se mogu koristiti za čišćenje predmeta koji se ne nalaze u perilici posuđa. Odnosno možete ih kupiti i koristiti, čak i ako nemate perilicu posuđa.

Važna napomena: Kao i uvijek, kada koristite sredstva za čišćenje, dobro je koristiti zaštitne rukavice i ne udisati isparavanja.


Vrata na pećnici

Sigurno ste se već i sami uvjerili da pećnicu nije lako očistiti. Vjerujemo da ste isprobali razne trikove od onih s limunom i sodom bikarbonom do korištenja posebnih sredstava kako biste uklonili zapečene ostatke. No, njih je ponekad zaista teško ukloniti. Ovdje vam mogu pomoći tablete za perilicu. Umočite jednu tabletu u toplu vodu, ali nemojte dopustiti da ostane predugo da se ne bi počela raspadati. Zatim samom tabletom izribajte unutrašnjost vrata kao što biste to učinili spužvom.

image
SHUTTERSTOCK

Zagorjeli lonci i tave

Na isti način na koji djeluje na vratima vaše pećnice, tableta za perilicu posuđa s lakoćom čisti zagorjele tave. Naravno, ovu metodu ne morate primijeniti nakon svakog prženja hrane, ali ako ste očajni, pomoći će vam.

image
SHUTTERSTOCK

Kolutići od kave i čaja

S obzirom na to da se kava može koristiti za bojanje tekstila, naravno da će ostaviti trag na vašim šalicama ako ih odmah ne isperete. U slučaju da zaboravite na šalice, ne brinite se, tableta će vam pomoći. Stavite u šalicu tabletu, napunite ju do vrha toplom vodom te pustite da ostoji sat vremena. Nakon toga ćete moći isprati sve mrlje toplom vodom. Ovaj praktični trik možete isprobati i s vazama za cvijeće i bočicama.

image
SHUTTERSTOCK

Kanta za smeće

Ovo je možda najprljaviji i najodvratniji predmet u vašem domu, ali neophodan je. Najbolji način da održite kantu čistom je redovitim brisanjem ostataka hrane koji se zalijepe za nju, a uz to ju trebate temeljito oprati barem dva puta godišnje. Napunite ju toplom vodom gotovo do vrha, a potom dodajte tabletu za perilicu. Pustite da odstoji sat vremena, a onda kantu isperite vrućom vodom.

image
SHUTTERSTOCK

Hladnjak

Jeste li ikad primijetili mrlje u hladnjaku nakon što ste pomaknuli neku kutiju ili teglicu? One zaista mogu biti tvrdokorne. Sve što vam treba je tableta za perilicu i topla voda. Prvo obrišite ostatke hrane, a zatim umočite tabletu u toplu vodu. Nemojte dopustiti da ostane predugo da se ne bi počela raspadati te tablete ostružite ostatke. Obrišite i isperite toplom vodom.

image
SHUTTERSTOCK

Sudoper

Nevjerojatno je koliko brzo se sudoper može uprljati. Ostaci hrane i ulja mogu učiniti da čak i najčišći sudoper izgleda prljavo. Ako vam je ponestalo omiljenog sredstva za čišćenje sudopera, tableta za perilicu vam može poslužiti. Možete ju iskoristiti kao deterždent, ali i kao spužvicu za ribanje. Samo pustite malo tople vode, a zatim ribajte tabletom dok vam se sudoper ne zasjaji. Kad očistite prljavštinu, isperite sudoper toplom vodom.

image
SHUTTERSTOCK

Mrlje od ulja

Ovdje ne mislimo samo na jestiva ulja nego čak i na motorno ulje. Ako vam je iz auta iscurilo malo ulja u garaži, tableta za perilicu može vam pomoći ukloniti mrlju. Najvažnije da prvo upijete svo ulje, to možete učiniti pomoću pijeska ili kukurznog škroba. Potom navlažite područje vodom i iskoristite tabletu da izribate mrlju. Ovisno o veličini mrlje, možda ćete trebati nekoliko tableta. Nakon ribanja, ostavite deterdžent na mrlji oko pola sata, zatim isperite toplom vodom.

image
SHUTTERSTOCK

WC

Ako postoji dio našeg doma kojem dajem posebnu pažnju prilikom čišćenja onda je to kupaonica. I to s razlogom, u njoj se mogu nakupiti brojne bakterije, stoga je važno dezinificirati ju i očistiti sve mrlje. Sljedeći put kad dođe vrijeme da se pozabavite kupaonicom, počnite tako što ćete ubaciti tabletu za perilicu u WC školjku. Zatim očistite umivaonik, tuš, podove, odnosno ostatak kupaonice, a WC ostavite za kraj. Za to vrijeme će se tableta malo otopiti i olakšati ribanje WC-a.

image
SHUTTERSTOCK

Perilica rublja

Bakterije i kamenac nakupljaju se u vašoj perilici, stoga je važno očistiti perilicu otprilike svaka tri mjeseca. Naravno, postoji nekoliko različitih metoda, ali ova zahtijeva jednostavno ubacivanje tablete u ladicu perilice za rublje i namještanja ciklusa s vrućom vodom. Nakon što je gotovo, provjerite ima li ostataka tablete. Ako ih pronađete, jednostavno obrišite ladicu i bubanj mokrom krpom.

image
SHUTTERSTOCK

Plastični namještaj za terasu

Ako ste uočili da vaše plastične stolice i stol za terasu izgledaju malo lošije zbog istrošenosti, tablete za perilicu su brzo i jednostavno rješenje. One će ukloniti sve tvrdokorne mrlje. Otopite jednu tabletu u kanti tople vode i spužvicom operite plastični namještaj.

image
SHUTTERSTOCK
Linker
25. ožujak 2024 14:30