SHUTTERSTOCK
Ovisi samo o vama

Kako oprostiti nekome tko od nas ne traži oprost?

Kad nas život pogodi, ne postoji ništa tako učinkovito kao oprost za liječenje dubokih rana

Kad vam netko kaže "Oprostite nekome tko vam se nitko nije ispričao", sigurno vam na pamet pada neka osoba. Možda je to vaša prijateljica koja nije bila uz vas kad ste bili teško bolesni. Možda je vaša nasilna majka umrla prije nego što je preuzela odgovornost za ono što vam je učinila. Ili bivši muž koji je obećao da će vas zauvijek voljeti, ali vas je ostavio.

Ako ste doživjeli neku od ovih situacija, vaš unutarnji svijet je sigurno jako uznemiren, teško vam se koncentrirati na bilo što drugo osim na nemir ili bol. Oprost je jak lijek za to.

Kad nas život pogodi, ne postoji ništa tako učinkovito kao oprost za liječenje dubokih rana. Opraštanje je drevno načelo. Već u djetinjstvu, naši učitelji i roditelji uče nas ispričati se, ali i oprostiti. Nažalost, kako odrastamo, uočavamo da su fraze "Žao mi je" i "Oprosti" zapravo vrlo rijetke. Stoga, moramo naučiti oprostiti bez da nas osoba to traži.


Što je oprost?

Prije nego što vam otkrijemo savjete o opraštanju, moramo objasniti što je zapravo oprost. Studija iz 2019. objavljena u časopisu Frontiers in Psychology ističe dva oblika.

Evo ključne razlike:

  • Oprost odlukom - Uključuje donošenje aktivne odluke da se negativna ponašanja prema osobi koja vas je povrijedila zamijeni pozitivnim. Na primjer, odlučite ponovno početi dijeliti smiješne videe s njima. Ipak, možda im još uvijek zamjerate, ali pokušavate to preskočiti.
  • Emocionalni oprost - Istinska zamjena negativnih osjećaja prema osobi pozitivnima, poput ljubavi i empatije.

Studija je došla do zaključka da opraštanje donošenjem odluke, odnosno mijenjanjem ponašanja, nije dovoljno da ima bilo kakve kognitivne koristi, što znači da je potreban emocionalni oprost.

Iako je teško emocionalno oprostiti, opraštanje je dobro i za naše fizičko i za psihičko zdravlje.

Studija iz 2019. o opraštanju nakon što supružnik prevari otkrila je da su šanse za emocionalni oprost veće za one koji su prije toga imali čvršću vezu.

Još jedno istraživanje iz 2012. otkrilo je da uvjetno opraštanje, dakle opraštati ljudima s očekivanjem da im je žao i da su naučili ne ponavljati svoja ponašanja, zapravo može smanjiti rizik od smrti. Što znači da se opraštanje dobro i za naše fizičko i za psihičko zdravlje.


Kako oprostiti nekome?

Poduzimanje ovih koraka moglo bi vam poslužiti kao prva faza u procesu ozdravljenja:

Mir u sadašnjosti

Ako se držite ljutnje, živite u prošlosti. Ova činjenica može vas malo osloboditi i potaknuti. Biti potpuno prisutan u sadašnjosti znači da su prošlost i budućnost, nad kojima imate vrlo malo stvarne kontrole, manje relevantne. Ta spoznaja ima moć.

I upravo sada, čitate ovo. Nitko vas ne tjera da se osjećate loše, možda nedavna ili čak davna sjećanja mogu isplivati na površinu i pokvariti vaše raspoloženje, ali u ovom ste trenutku dobro.

Prebacite fokus s drugih na sebe

Umjesto da razmišljate o osobi koja vas je povrijedila, možda je bolje usredotočiti se na vlastite osjećaje. Kad dopustimo nekome da nas uznemiri, dajemo mu ogromnu moć nad našim blagostanjem.

Pokušajte sjediti sa svojim emocijama bez osuđivanja. Ako osjećate tugu i ljutnju, prepoznajte ju i prihvatite. Zatim pokušajte raditi na tim osjećajima i mislima. Dobra vijest je da su vaše misli u vašoj nadležnosti, a na vama je da s njima radite što želite.

Preuzmite odgovornost za svoje osjećaje

- Promjenom percepcije moći koju drugi imaju nad vama, vidjet ćete novi pozitivni svijet s neogračenim mogućnostima za sebe, odmah ćete znati kako oprostiti i otpustiti bilo što - rekao je autor knjige o samopomoći Wayne Dyer.

To znači da kada prepoznamo da mi određujemo kako ćemo se osjećati, dobivamo supermoć. Kad god krivite nekoga za neki događaj ili situaciju koji su vam se dogodili, prihvaćate mentalitet žrtve. Kada znamo da možemo odabrati kako se osjećamo, možemo odlučiti da se osjećamo dobro.

Prihvatite dio krivnje

Život nam daje brojne uspone i padove, brzo donosimo osude bez preuzimanja bilo kakve osobne odgovornosti. Primjerice, šef vas trenutno kritizira jer niste dovoljno fokusirani. No, jeste li ikad dublje razmislili o tome? Možda zaista zbog prekida veze posljednjih mjeseci niste dovoljno usredotočeni na posao.

Ako mislite da je isključivo netko drugi odgovaran za to što se loše osjećate, morat ćete čekati da se ta osoba promjeni, a na to nemate utjecaj. Olakšavajuće je kad možete sami preuzeti dio odgovornosti i poduzeti neke pozitivne korake. Primjerice, potaknite razgovor sa šefom o tome što možete promijeniti ili ga pitajte da vas premjesti na drugi projekt.

Linker
26. travanj 2024 17:21