Kako biste vidjeli koliko su vaše traperice stvarno prljave, pregledajte ih duž šavova

 SHUTTERSTOCK
Higijenske navike

Jeste li premašili ovu brojku? Evo nakon koliko nošenja traperice trebaju odmah u pranje

Puno je čimbenika koji mogu utjecati na "točan" broj nošenja traperica bez pranja

Traperice su najsvestraniji odjevni komad ikad stvoren pa kad pronađemo savršeni par, želimo ih zadržati što je duže moguće. No, to ne znači da ih trebamo često prati. Naravno, to morate činiti iz higijenskih razloga, ali koliko često?

- Traper je izdržljivo vlakno i kao takvo ne zahtijeva puno pranja - objašnjavaju stručnjaci.

Međutim, puno je čimbenika koji mogu utjecati na "točan" broj nošenja traperica bez pranja.


Kad prati traperice?

Općenito govoreći, traperice ne biste trebali prati nakon svakog nošenja. Nije potrebno, a možete ih tako uništiti. Umjesto toga možete ih prati nakon tri do deset nošenja.

Stručnjaci ističu da je najbolje odrediti dan za pranje prema mirisu, izgledu i vlastitom osjećaju. Naravno, ako su prekrivene blatom ili hranom, operite ih odmah.

Glavni problem, osim klasičnih mrlja, je znoj, što znači da doba godine i razina vaše aktivnosti igraju ulogu u tome koliko često perete traperice. Što znači, ako se ne znojite u njima i one mirišu, slobodno odgodite pranje. Međutim, kad vas smrad upozori na problem, vrijeme je da ih operete, čak i ako ste ih nosili samo jednom. Neugodan miris znači da se bakterije nalaze u vašim trapericama i mogu uništiti tkaninu, a i izazvati probleme na vašoj koži.

Na učestalost pranja utječe i vrsta traperice. Naime, postoje one od krutog (100 posto od pamuka) i rastezljivog trapera koji je mješavina pamuka i likre.

- Kruti traper će malo olabaviti tijekom nošenja tako da ga neki ljudi vole oprati nakon nekoliko nošenja kako bi se zategnuo. S druge strane, rastezljivi traper napravljen je da zadrži svoj oblik čak i nakon brojnih nošenja, tako da je jedini razlog za pranje, prljavština - kažu stručnjaci.

Što se tiče svijetlih ili bijelih traperica, vrijede ista pravila kao i za rastezljive. Iako svijetle trebaju malo više njege kako bi izgledale najbolje, to ne znači da ih treba prati više od tamnih. Umjesto toga, operite male mrlje ručno kad god je to moguće umjesto da ih automatski bacite u pranje.

Naime, prečesto pranje može promijeniti kroj i boju.

- Što više perete, to više trošite vlakna i smanjujete životni vijek odjevnog predmeta. Perite ih samo kada je to zaista potrebno - navode stručnjaci.

image
SHUTTERSTOCK

Što će se dogoditi ako ne perete svoje traperice?

Postoji mala grupa ljudi, uključujući izvršnog direktora Levi Straussa Chipa Bergha i Victoriju Beckham, koji kažu da nikad ne peru svoje traperice. Jedino ih vješaju da se prozrače. Drugi ih zamrznu, stave ih u vrećicu s patentnim zatvaračem i drže ih zamrzivaču 48 sati kako bi se očistile.

Ove metode nisu dobre. Još 2011. Julie Segre iz Nacionalnog instituta za istraživanje ljudskog genoma rekla je da zamrzavanje traperica neće ubiti bakterije, a nećete se riješiti ni prljavštine. Osim toga, tako se ulja, bakterije, hrana, prljavština, mrtva koža talože u vlaknima, razgrađuju ih i u konačnici uništavaju.

Kako biste vidjeli koliko su vaše traperice stvarno prljave, pregledajte ih duž šavova, predlaže Mary Gagliardi, Cloroxova stručnjakinja za čišćenje, jer se tamo nakuplja prljavština. Ona također upozorava da, iako ste možda zabrinuti da će previše pranja utjecati na boju, također ćete naići na probleme ako ih ne operete dovoljno.

- Što se traperice rijeđe peru, to je lakše prljavštini na površini razgraditi boju i zapravo pridonijeti izbljeđivanju - objašnjava ona.


Dakle, kako ih onda oprati?

Ako perete nove traperice ili traperice indigo boje, prvi put ih operite odvojeno, inače bi višak boje mogao završiti na vašoj ostaloj odjeći. Potom ručno operite mrlje na trapericama, a zatim ih izvrnite prije stavljanaja u perilicu jer se tako čuva njihova boja.

Perilicu postavite na hladni i program za osjetljivo rublje. Oba programa smanjuju trljanje, skupljanje i gužvanje tkanine, a te navike potiču uništavanje boje. Na kraju dodajte još jedan ciklus ispiranja jer traper je porozna tkanina koja brzo upija tekućinu pa će se tako deterdžent potpuno isprati.

Koristite iste korake za pranje svijetlih i bijelih traperica. Iako je primamljivo koristiti izbjeljivač kako bi bijele traperice ostale bijele, nemojte. Naime, izbjeljivač može uzrokovati žutilo i oštetiti tkaninu.


Kako ih osušiti?

Uvijek je dobra ideja držati traperice podalje od sušilice kako biste spriječili izbljeđivanje i skupljanje.

Drugim riječima, slobodno iskoristite stalak za sušenje rublja.

Ako ih morate baciti u sušilicu, upotrijebite nisku temperaturu. Što je topliji program, to je veća šansa da će se traperice skupiti i izblijediti te da će se tkanina, pogotovo ako je rastezljiva, uništiti. Ubacite i vunene kuglice jer mogu skratiti vrijeme potrebno za sušenje i spriječiti statično prianjanje.

Linker
26. travanj 2024 20:36