Za ovom mahunarkom ne posežemo toliko često, a nudi pravo malo nutritivno bogatstvo. Slanutak možemo jesti samostalno, kuhan ili zapečen. Savršen je saveznik drugim namirnicama i možemo ga koristiti u bilo koje godišnje doba.
U ovom članku donosimo ljetni prijedlog - osvježavajuću salatu koju možete ponijeti bilo gdje sa sobom. Ponesite i vilicu, dvije viška za kolege koji će sa zanimanjem gledati što se to nalazi u vašoj posudi.
Ljetna salata
Sastojci za salatu:
- 450 g kuhanog slanutka
- 170 g krastavca oguljenog i narezanog na kockice debljine 1 cm
- 40 g sitno nasjeckanog crvenog luka
- 2 žlice mljevenog kopra
- 2 žličice mljevene metvice
- 6 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 žlice svježeg soka od limuna
- 3-4 žličice crvenog vinskog octa
- 100 g feta sira izmrvljenog
- sol i papar
Upute:
Sve sastojke za salatu dodajte u zdjelu i promiješajte. Salatu možete ostaviti da se marinira oko sat vremena u hladnjaku za jači okus.
Ne zaboravite, slanutak se mora namakati! Imamo i trik
Najpraktičniji period za namakanje slanutka je noć. Što ga duže namačete, kraće ćete ga kuhati. Dobro ga isperite prije kuhanja. Ako ste zaboravili namočiti slanutak dan prije (svima nam se dogodi), iskoristite ovaj trik - dodajte malo sode bikarbone u vodu kako bi slanutak bolje apsorbirao vodu. Koristite otprilike 1 čajnu žličicu sode bikarbone na svake 3 šalice sušenog slanutka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....