Kako zamijeniti kvasac?

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Postoji rješenje

Tri zamjene za kvasac uz koje će vaš kruh biti lagane i prozračne teksture! Starter za kiselo tijesto samo je jedna od opcija

Postoji nekoliko načina kako ispeći kruh bez kvasca

Sjećate li se da je tijekom lockdowna bila izrazito teško nabaviti kvasac? A svi su se pretvorili u kuhare? Možda nam se to čini kao da je bilo u nekom drugom životu, no, kvasac je nestao u trgovinama, a važna životna lekcija dobivena - naučite pripremati kruh bez njega.

Srećom, postoji nekoliko načina kako ispeći kruh bez kvasca. Imajte na umu da nijedan od njih neće dati iste rezultate, ali još uvijek možete uživati u toploj štruci ravno iz pećnice.


Soda bikarbona

Baš kao i kvasac, i soba bikarbona je aktivna tvar. Ako ju koristite u pripremi kruha, dobit ćete laganu i prozračnu teksturu. Za razliku od kvasca, sodi bikarboni je potrebna kiselina da bi je aktivirala. Dodavanjem kiseline u sodu bikarbonu (to može biti limunov sok) dolazi do kemijske reakcije koja proizvodi ugljični dioksid, a tada se vaš kruh puni zrakom i dobiva prozračnu teksturu. Upravo je to učinak koji ima kvasac, a vi ga možete postići drugim sastojcima.

Ako recept traži jednu čajnu žličicu kvasca, možete ju zamijeniti s pola čajne žličice limunovog soka i pola čajne žličice sode bikarbone.


Prašak za pecivo dvostrukog djelovanja

Možete iskoristiti i prašak za pecivo dvostrukog djelovanja ako želite pripremiti kruh. Ovo je najčešća verzija koja se prodaje u trgovinama, a pomaže kruhu da se dva puta digne: tijekom miješanja i tijekom pečenja. Prašak za pecivo već sadrži kiselinu pa je odmah spreman za korištenje, bez dodatnih sastojaka. Kako ga koristiti u receptu? Koristite jednaku količinu praška za pecivo koliko biste koristili kvasca.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Starter za kiselo tijesto

Ako se zauvijek želite riješiti korištenje komercijalnog kvasca, možete napraviti svoj starter za kiselo tijesto. Starter za kiselo tijesto sadrži prirodni kvasac. Napravljen je od brašna i vode, a ima blagi ljutkasti okus.

Fermentacija pomoću startera za kiselo tijesto djeluje na isti način kao standardni kvasac, stvarajući mjehuriće ugljičnog dioksida u tijestu kako bi ono naraslo. Možete koristiti 1 šalicu (300 grama) startera za kiselo tijesto da zamijenite jedno pakiranje kvasca od 2 žličice.

Kako sami napraviti starter za kiselo tijesto

Uzgoj startera od kiselog tijesta traje najmanje pet dana, ali kada ga jednom napravite, lako ga je održavati i koristiti. Evo što će vam trebati:

  • najmanje 600 grama brašna
  • najmanje 600 ml vode

Priprema

Dan 1: Pomiješajte 120 grama brašna i 120 ml vode u velikoj staklenoj posudi i lagano pokrijte plastičnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom. Ostaviti na sobnoj temperaturi.

Dan 2: Dodajte još 120 grama brašna i 120 ml vode te promiješajte. Dobro pokrijte i ostavite na sobnoj temperaturi. Do kraja drugog dana trebali biste vidjeti stvaranje mjehurića, što znači da kvasac raste i fermentira brašno.

Dan 3: Opet napravite isto. Smjesa bi trebala mirisati na kvasac i imati dobru količinu mjehurića.

Dan 4: Opet napravite isto. Trebali biste primijetiti više mjehurića, jači i kiselkastiji miris, ali i rast tijesta.

Dan 5: Opet napravite isto. Vaš starter za kiselo tijesto trebao bi mirisati na kvasac i imati mnogo mjehurića. Sada je spreman za korištenje.

Kako biste održali svoj starter za kiselo tijesto nakon petog dana, čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku. Polovicu upotrijebite ili bacite svaki tjedan i dodajte još 120 grama brašna i 120 ml vode.

Starter za kiselo tijesto s bilo kakvom kontaminacijom nejasne, bijele ili obojene plijesni treba baciti.

S obzirom na to da je za proizvodnju startera za kiselo tijesto potrebno minimalno 5 dana, ova zamjena za kvasac je najbolja.


Na što trebate paziti?

Nema zapravo prave zamjene za kvasac. Iako soda bikarbona, prašak za pecivo i kiselo tijesto mogu pružiti slične rezultate, tekstura neće biti ista. Zato je bolje držati se recepata koji traže upravo navedene zamjene. Kvasac je živi organizam i ništa ga ne može zamijeniti.

Linker
11. svibanj 2024 17:24