Pretjerivanje s određenim okusom može naštetiti organskom sustavu
 FOTOGRAFIJE: ANDRESR GETTY IMAGES
Kineska medicina

Terapeutsko djelovanje pet okusa

Okusi su povezani sa specifičnim organskim sustavima ili meridijanima i imaju snažan utjecaj na njih. Oni također mogu pomoći u uspostavljanju ravnoteže u tijelu

Razumijevanje pet okusa važan je dio terapije prehranom u tradicionalnoj kineskoj medicini. Pet okusa prema kojima se dijele namirnice su kiselo, gorko, slatko, ljuto ili pikantno i slano. Ti su okusi povezani sa specifičnim organskim sustavima ili meridijanima i imaju snažan utjecaj na njih. Oni također mogu pomoći u uspostavljanju ravnoteže u tijelu te da osoba bude u skladu i sa sezonskim promjenama, odnosno godišnjim dobima. Važno je napomenuti i da pretjerivanje s određenim okusom može naštetiti organskom sustavu s kojim je taj okus povezan. Na primjer, slatka hrana može pomoći u jačanju slezene i želuca te poboljšati probavne funkcije, no previše slatke hrane za posljedicu može imati slabljenje probavne funkcije i neravnotežu razine šećera, što se očituje u pojavi dijabetesa ili metaboličkog sindroma.

KISELO: djeluje adstringentno, pomaže u kontroli chija i krvotoka te u održavanju ravnoteže tjelesnih tekućina, pospješuje kontrakcije u probavnom sustavu.

GORKO: čisti, pomaže u isušivanju pretjerane vlažnosti.

SLATKO: jača, vlaži, ublažava nuspojave ljekovitog bilja, podižerazinu energije, dobar je izbor kod stanja u kojima vlada suhoća,poput zatvora.

PIKANTNO ILI LJUTO: potiče kretanje energije prema gore i prema dolje, potiče chi i cirkulaciju, podiže razinu energije

SLANO: potiče kretanje energije prema dolje, omekšava pretjeranu krutost, pomaže u čišćenju, podmazuje crijeva i pospješuje izlučivanju nataloženih otpadnih tvari.

Linker
21. lipanj 2024 22:39