SHUTTERSTOCK
KALORIJSKE ZAGONETKE

Jo-jo efekt: Premalo kalorija tijekom gubitka kilograma može poremetiti cijeli proces

Mršavljenje nije lak proces i donosi brojne izazove svakom pojedincu

Mnogi od nas razmišljaju o mršavljenju i o najbržim načinima kako otopiti te tvrdoglave kilograme pa nam je tako sigurno na pamet pala i dijeta od 1200 kalorija. Ovaj plan prehrane osmišljen je kako bi vam pomogao smanjiti unos kalorija bez odricanja od vaše omiljene hrane, a i sama istraživanja pokazuju da takva niskokalorična dijeta može biti učinkovita za mršavljenje. Međutim, ovaj pristup ne smatraju svi najprikladnijim. Pojedincima bi ovakav plan mogao odgovarati, dok ga drugi smatraju previše restriktivnim i neodrživim, što bi moglo voditi do prejedanja ili prebrzog odustajanja.

Može li dijeta od 1200 kalorija zapravo poremetiti vaš gubitak kilograma?

Registrirana dijetetičarka Courtney Pelitera objašnjava kako dijeta od 1200 kalorija ne uzima u obzir individualne potrebe za kalorijama. Većina vaših potreba za kalorijama dolazi iz vašeg bazalnog metabolizma (BMR), to je energija potrebna za osnovne tjelesne funkcije kao što su disanje i probava, a varira ovisno o vašem tijelu.

Tjelovježba doprinosi relativno malom udjelu dnevne potrošnje kalorija, a razgradnja hrane koristi oko 10 posto dnevnih kalorija. Za mnoge, sam BMR je oko ili iznad 1200 kalorija, uz dodatnu fizičku aktivnost, a prehrana ispod razine vašeg BMR-a može narušiti normalne tjelesne funkcije. Unos 1200 kalorija može biti premalo i može poremetiti hormone gladi i samim time otežati procjenu sitosti. Kako gubite na težini, vaš BMR pada, pa unos kalorija treba dodatno smanjiti kako biste održali napredak, a držeći to na umu, dijeta od 1200 kalorija nije dobar niti održiv početak za nekoga tko tek kreće s gubitkom kilograma jer stvara podlogu s koje je teško dalje smanjivati kalorijski ​​unos uz održavanje visoke razine energije i sitosti.

Prilagodba vlastitoj potrebi

Umjesto da se držite strogog cilja od 1200 kalorija, pratite svoj trenutni unos otprilike tri do tjedan dana, izračunajte prosjek vašeg kalorijskog unosa i zatim ga smanjite za 300-500 kalorija, a možete upotrijebiti i BMR kalkulator za te izračune. Sve ovo su samo procjene, zato pratite što jedete tijekom dana i svoju težinu kako biste mogli ispravno prilagoditi prehranu prema potrebi. Neka vam prioritet bude zdravo i održivo mršavljenje od 0,5 kg do maksimalno 1 kg tjedno, a prije početka bilo kakve nove dijete uvijek je važno posavjetovati se s liječnikom.

Linker
20. lipanj 2024 14:03