Kokice su omiljena grickalica koju vežemo uz gledanje filmova i kino, ali one imaju mnoge zdravstvene prednosti kojih mnogi nisu svjesni. Neke od zdravstvenih prednosti su regulacija šećera u krvi, snižavanje razine kolesterola, poboljšanje probave i zaštita od kroničnih bolesti, a što je najvažnije ukusan su međuobrok.
Što su kokice?
Kokice su vrsta zrna kukuruza koja, kada se zagrije, iskoči i postane lagana i pahuljasta. Sadrže obilje hranjivih tvari i vitamina, a povijesno gledano, postoje dokazi da su u kokicama stanovnici Perua, Novog Meksika i Srednje Amerike uživali prije više od 6000 godina.
Pipremite si kod kuće zdraviju verziju kokica od onih za mikrovalnu. Trebat će vam oko 100 g kukuruza kokičara, nekoliko kapi ulja i malo soli.
Koje su dobrobiti kokica?
Mogu pomoći kod zatvora i mršavljenja
Osim što su odlična grickalica tijekom gledanja filmova, kokice mogu biti i zdrav međuobrok, ali samo ako svoje kokice ne zatrpate solju. Još jedna zanimljiva stvar je da su pune vlakana. Možete pojesti porciju od 100 grama kokica i dobiti 14,5 grama vlakana.
Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Nutrition navodi da s obzirom na to da su cjelovite žitarice, sadrže sva vlakna iz mekinja, a uz to imaju brojne minerale, vitamine B kompleksa i vitamin E. Visok sadržaj vlakana u kokicama potiče normalno pražnjenje crijeva i sprječava zatvor.
Osim što kokice pomažu kod zatvora, poznato je da su niskokalorični međuobrok kojeg možete redovito konzumirati. Uz to, zbog sadržaja vlakana pomažu u smanjenju gladi produžujući osjećaj sitosti.
Mogu smanjiti razinu kolesterola
Topiva vlakna, koja se nalaze u kokicama, mogu pomoći u smanjenju razine kolesterola vežući se na kolesterol u tankom crijevu i sprječavajući njegovu apsorpciju u krvotok. Smanjenjem ukupnog kolesterola smanjuje se rizik od kardiovaskularnih problema (srčani udar, moždani udar ), a također se sprječava opterećenje na srce i arterije jer krv može lako teći.
Mogu pomoći kod regulacije šećera u krvi
Vlakna također imaju veliki utjecaj na šećer u krvi jer pomažu u regulaciji razine šećera i inzulina, smanjujući šanse za razvoj dijabetesa tipa 2. Istraživanje objavljeno u The American Journal of Clinical Nutrition navodi da ako imate dijabetes, konzumacija odgovarajući izvora vlakana pomaže u smanjenju ovih fluktuacija šećera u krvi. Stoga kokice mogu biti izvrstan međuobrok, samo imajte na umu da je važna veličina porcije i izbjegavajte unos bilo kakvih dodataka s visokim sadržajem masnoća kako biste bili sigurni da konzumirate hranjiv međuobrok.
Mogu smanjiti razinu stresa
No, kada dodate šećer, sol ili ulje, sve prednosti koje možete očekivati od kokica potpuno nestaju. Način na koji jedete kokice također može poboljšati vaše raspoloženje. Psiholozi preporučuju da ih probate jesti štapićima kako biste više uživali u njima.
Plodnost se može povećati
Znanstvenici sugeriraju da ova ukusna grickalica može povećati plodnost kod muškaraca poboljšanjem protoka krvi.
Naime, kokice sadrže više koncentriranih zdravih antioksidansa od svježeg voća i povrća. Cjelovite žitarice sadrže skupinu kemikalija zvanih polifenoli koji su u stanju uhvatiti slobodne radikale i stoga štititi DNK i proteine u vašem tijelu od oštećenja, što pomaže kod začeća.
Isto tako, važno je da ne pripremate kokice u mikrovalnoj pećnici jer takva priprema može zapravo smanjiti plodnost.
Simptomi PMS-a se mogu smanjiti
Za vrijeme PMS čini vam se da su i najsitnije stvari toliko iritantne da jednostavno poželite iskočiti iz kože. Dobra vijest je da bi kokice zapravo mogle biti ono zbog čega će ti neugodni simptomi nestati. Ovaj međuobrok povećava serotonin, tzv. hormon dobrog osjećaja, a uz to vam mogu dati stalan nalet energije tako da se ne osjećate stalno glad.
Osim toga, jedna studija objavljena u časopisu Archives of Internal Medicine otkrila je da ljudi na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata vjerojatnije imaju simptome depresije, tjeskobe ili ljutnje od onih koji su svaki dan konzumirali cjelovite žitarice. Dakle, ako tražite hranu koja podiže raspoloženje, složeni ugljikohidrati su vaš najbolji izbor.
Mogu se boriti protiv kroničnih bolesti i spriječiti starenje
Polifenoli djeluju kao potencijalni antioksidansi u organizmu, što pomaže u smanjenju oksidativnog stresa i u borbi protiv razvoja kroničnih bolesti te smanjenju znakova starenja. Istraživači su otkrili da kokice imaju potencijalno visoke koncentracije polifenolnih spojeva i vlakana u jezgri.
Također, kokice se sastoje od samo četiri posto vode, dok voće i povrće sadrži 90 posto vode, što uzrokuje razrjeđivanje polifenola. Konzumiranje hrane bogate antioksidansima poput kokica ne samo da vam može pomoći u smanjenju razvoja kroničnih bolesti, već može i spriječiti razvoj simptoma povezanih s dobi kao što su bore i staračke pjege.
Upozorenje
Kokice se zasigurno čine kao zdrav međuobrok, ali velika većina ljudi koristi velike količine soli i drugih dodataka koji minimiziraju blagotvorne učinke koje mogu imati na tijelo. Izbjegavajte prethodno zapakirane kokice i kokice koje se mogu koristiti u mikrovalnoj pećnici, odlučite se za zdraviju alternativu i sami ih pripremite u vrućem loncu. Možete dodati i različite začine kako biste dobili drugačije i neobične okuse.
Izvori: