S vremena na vrijeme treba ponovno probati neku namirnicu jer se spremnost naših okusnih pupoljaka da je prihvate mijenja.
 Foto: iStock
Zdrava kuhaona

Skuhali smo tri jela s porilukom, zaljubili se i besramno oblizali tanjure

Djeca od njega većinom okreću glavu, a odrasli uživaju u specifičnom, nenametljivom okusu variva, složenaca, rižota, popečaka. Ovo povrće kojem se od davnina pripisuju brojna pozitivna svojstva na zdravlje, posebno na grlo i glas, pripada istoj porodici kao luk, češnjak i ljutika, ali je mnogo blažeg i nježnijeg okusa od svojih srodnika. Iako se može kupiti cijele godine, samonikli poriluk pravi je vjesnik proljeća pa je ovo idealno vrijeme da se u njemu uživa pripremljenom na bezbroj načina.

Naslušala sam se o varivu u kojem se sve nešto rasteže, koje se moralo jesti u vrtiću, a nije bilo fino. I tako je poriluk došao na zao glas.

Uvijek je veći izazov spremiti jelo s namirnicom koja se ne obožava na prvu. Mora biti fino da se razbije predrasuda, mora lijepo izgledati jer ipak sam ja prije svega fotografkinja i mora biti neki trenutak iznenađenja.

Što se ovog puta kuha

Znala sam da ću kuhati varivo, ali druga dva jela bila su upitna. Često kuham rižoto s porilukom pa mi se činilo da nije nešto. Jako volim i fritaju s porilukom, ali kći Lucija ne smije jaja, a u Kuhaoni moraju biti jela za obje. I tako je odluka pala na quiche, koji svi obožavamo: Lucijin najdraži je s raznim vrstama sira, moj omiljeni je losos i poriluk, dok Lucijin tata voli sve vrste.

Najbolja kombinacija

Tikvica, koja je vodenija, uz poriluk, koji je kremast, daje najbolju kombinaciju. A uz dimljenu ribu taj je okus još puniji. To spremam i kad nam dolaze gosti, uz čašu vina savršen je za večeru i druženje.

Za treće jelo inspirirao me moj kolega Damir, inače vrstan gljivar i odličan kuhar. Povela se priča o tome što kuham u ovom broju pa se iskristalizirao poriluk, na što je komentirao da bi ga htio puniti, ali nikad nije stigao jer je to jelo za strpljive. I tako je pala odluka. Moram priznati da je punjeni poriluk prefin i hvala za ideju. Osim toga, uza sve kuharice iz svih krajeva svijeta najsretnija sam s provjerenim receptom.

  • 50 dag poriluka
  • 25 dag krumpira
  • 2 ljutike
  • 1 češnjak
  • 30 dag suhih rebara
  • sol i papar
  • kurkuma
  • malo masnoće po želji
  • bučine sjemenke

Priprema:

  1. Suho meso kuhajte 15 minuta s dva lovorova lista. Ostavite da se u toj vodi malo ohladi.
  2. Poriluk i luk sitno narežite.
  3. Ispirjajte prvo ljutiku pa dodajte suha rebra i zatim poriluk. Podlijte tekućinom i dodajte krumpir.
  4. Začinite prema želji, ja dodajem kurkumu jer volimo njezin okus i daje jelu lijepu boju.
  5. Prilikom serviranja dodajte koju košticu bundeve.

Savjet više!

Uz ovakvo jelo dobro ide neki konkretan kruh, na primjer od tamnog brašna sa sjemenkama.

  • 2 poriluka
  • 10 dag vratine ili šunke
  • pola šalice kuhane riže
  • peršin
  • sol i papar
  • temeljac
  • sir po želji

Priprema:

  1. Poriluk narežite na željenu dužinu. Izdubite da dobijete izgled canelona.
  2. Vratinu ili šunku narežite na kockice i prepecite. Dodajte kuhanu rižu, nasjeckano peršinovo lišće i naribajte sir.
  3. Tom smjesom punite poriluk, zatvorite komadićem poriluka.
  4. Rasporedite u posudu za pečenje, prelijte temeljcem, poklopite i pecite u pećnici dok poriluk ne omekša i ne popije tekućinu.
  5. Na kraju pospite sirom i pecite otklopljeno.

Savjet više!

Uz to poslužite neku salatu, na primjer zelenu s rotkvicama.

  • 1 paket lisnatog tijesta
  • 10 dag dimljene pastrve
  • 1 poriluk
  • 1 tikvica
  • 10 dag šampinjona
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 3 žlice milerama
  • nekoliko žlica vrhnja za kuhanje
  • 10 dag sira prema želji
  • limunov sok
  • sol i papar

Priprema:

  1. Poriluk narežite na sitne trakice, tikvicu naribajte, gljive narežite.
  2. Na malo maslinova ulja ispirjajte povrće pa ga blago začinite.
  3. Kad se malo ohladi, dodajte mileram, vrhnje za kuhanje, pastrvu i limunov sok.
  4. Lisnato tijesto razvaljajte i stavite u posudu za pečenje.
  5. U pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva pecite najprije nekoliko minuta prazne kore nabockane vilicom da se ne napuhnu. Potom ulijte nadjev, koji ne smije biti pregust, pa pecite još 15 do 20 minuta na istoj temperaturi.
  6. Dodajte svježi bosiljak.
  7. Jedite toplo, kao predjelo ili samostalno.

Dobro je znati...

Originalan recept za quiche je s prhkim tijestom, ali s lisnatim je jednostavnije, a jednako ukusno.

Linker
08. studeni 2024 02:45