Zelene banane ili plantana pune su vlakana i dobre su za osobe s probavnim problemima i problemima s crijevima. Posebno su korisne za one koji pate od sindroma iritabilnog crijeva i zatvora
Nema puno voća širom svijeta koje uživa toliku popularnost kao banana. Međutim, sve popularnija postaje i plantana. Iako ne postoji formalna botanička razlika između plantane i banane, plantane su neutralna okusa i teksture pa se kuhaju ili prže, imaju puno škroba, a malo šećera. Za razliku od žute banane, plantana se ne jede sirova. Koristi se u mnogim jelima poput krumpira i vrlo je popularna u Indiji, zapadnoj Africi i u Karipskim zemljama.
U Indiji se, međutim, zelena banana ili plantana (poznata i kao kaccha kela) konzumira u sirovom obliku i dio je mnogih slanih indijskih jela, a može se pronaći i čips od sirove banane.
- Zelene banane pune su vlakana, dobre su za osobe s probavnim problemima i problemima s crijevima. Obiluju kalijem koji djeluje kao vazodilatator. Kalij pomaže u reguliranju razine krvnog tlaka. To je snaga hranjivih tvari, koja učinkovito djeluje na dijabetičare. Omogućuje sporo otpuštanje šećera. Zelenu bananu treba kuhati za bolju apsorpciju hranjivih tvari - kaže makrobiotička nutricionistica i zdravstvena praktičarka Shilpa Arora. Ističe i sedam prednosti zelene banane.
1. Obilje vlakana
Zelene banane su izvrstan izvor vlakana. Vlakna imaju ključnu ulogu u osiguravanju zdravlja probavnog sustava i zdravlja srca. Oko 100 grama banane ima 2,6 grama vlakana. Vlakna dodaju masu stolici, pomažući pražnjenju crijeva i olakšavajući glatku probavu. Konzumiranje hrane bogate vlaknima pomaže u održavanju razine šećera u krvi. Vlakna također osiguravaju nisku razinu kolesterola, što zauzvrat smanjuje rizik od moždanog udara.
2. Dobrobit za srce
Baš kao i zrele banane, i zelene banane su izuzetno bogate kalijem. Iznenadili biste se kada biste znali da 1 šalica kuhanih zelenih banana sadrži 531 miligram kalija. Kalij igra bitnu ulogu u pravilnoj funkciji bubrega. Kalij je također vazodilatator, koji pomaže u osiguravanju dobre razine krvnog tlaka.
3. Pridonose mršavljenju
Zelene banane pune su dijetalnih vlakana. Vlakna najduže probavljaju, što zauzvrat izaziva osjećaj sitosti i punine. Kada se osjećate sito, nećete doći u opasnost od prejedanja.
4. Izvrstan izvor vitamina
Osim kalija, sirove banane su bogat izvor vitamina C i vitamina B6. Također olakšava apsorpciju esencijalnih minerala i hranjivih tvari, osobito kalcija.
5. Dobro za dijabetičare
Sirove banane imaju nizak sadržaj šećera. Glikemijski indeks je 30. Namirnice s niskim glikemijskim indeksom apsorbiraju se i metaboliziraju sporo, čime se osigurava sporiji porast razine šećera u krvi. Sirove banane također su bogate dijetalnim vlaknima što je također vrlo preporučljiva hranjiva tvar za dijabetičare.
6. Dobar izvor otpornog škroba
Sirove banane dobar su izvor takozvanog otpornog škroba. Otporan škrob je vrsta škroba koju naše tijelo ne razlaže i apsorbira u vrijeme probave. Crijevnim bakterijama pretvara se u masne kiseline kratkog lanca. Otporan škrob pomaže u održavanju kolesterola pod kontrolom.
7. Ravan trbuh
Bogat sadržaj vlakana sirovih banana može olakšati stanja poput sindroma iritabilnog crijeva i zatvora. Možete ih kuhati na pari ili kuhati s prstohvatom soli. Prilikom kupnje odlučite se za one sa svježom, zelenom korom i bez ikakve promjene boje, modrica ili tamnih mrlja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....