SHUTTERSTOCK
Moramo isprobati

Tek ste je kupili, a već je pocrnila? Stručnjak otkiva trik uz koji će banana potrajati čak 14 dana

Dok sazrijeva, banana oslobađa više plina etilena koji također može ubrzati sazrijevanje drugog voća u blizini

Za njima ćemo najčešće posegnuti za međuobrok. Jednostavne su, ne zauzimaju puno mjesta i kad nam ponestane ideja što ponijeti na pauzu, s njima doista znamo da smo učinili svojem tijelu uslugu izabravši ih umjesto peciva. Banane su bogate kalijem, mineralom koji pomaže u održavanju zdravlja srca. Također, odličan su izvor dijetalnih vlakana, osobito pektina, za koje znamo da uz pijenje dovoljno tekućine mogu poboljšati zdravlje probavnog sustava podupirući redovitu stolicu i sprječavajući zatvor. Ovo voće bogato je i vitaminom B6 koji je neophodan za zdravlje mozga i koji pomaže u proizvodnji serotonina i dopamina, neurotransmitera zaslužnih za regulaciju raspoloženja i smanjenja simptoma depresije. Prirodni šećeri u bananama, glukoza, fruktoza i saharoza, daju brzi poticaj za energiju, što ih čini idealnim voćem za sportaše i aktivne pojedince.

Nitko to ne voli

Nabrojali smo samo mali dio prednosti ovog voća, koje ipak, mnogi se slažu ima svoju negativnu stranu, brzo truljenje. Činjenica je da su banane relativno skupe pa sama pomisao na to da bi mogle brzo propasti, dodatno nas frustrira. No, postoji razlog zašto je to tako. Naime, kako banana sazrijeva oslobađa više plina etilena koji također može ubrzati sazrijevanje drugog voća u blizini, poput jabuka, kruška i rajčica.

Zbog toga, ako ne želite da jučer kupljena banana pocrni, preporučuje se njihovo čuvanje odvojeno od drugog voća. U suprotnom će držanje u zdjeli s ostalim voćem samo ubrzati njihovo kvarenje.

Čuvanje u hladnjaku

Uz navedeni, postoji još jedan trik koji je za Express otkrio Richard Thomas. Naime, ovaj stručnjak smatra da će čuvanje banana u hladnjaku značajno produžiti njihov rok trajanja i to od sedam do 14 dana, a razlog tome su niže temperature koje nakon što banane sazru, ograničuju proizvodnju etilena. Ključno je, ističe ovaj stručnjak, pričekati dok banane potpuno ne požute, odnosno dok ne postanu zrele za jesti jer u suprotnom njihovo hlađenje može usporiti sazrijevanje, ostavljajući tako zelene banane i dalje nezrelima i bez okusa.

Smeđa izvana, odlična iznutra

Premda će ovakvo skladištenje rezultirati time da će žuta kora vjerojatno postati smećkasta zbog same činjenice da tropsko voće u koje ubrajamo i bananu, nije ljubitelj hladnog vremena, ne znači da će sam plod postati neupotrebljiv. Prema Thomasu, unutrašnjost banane ostaje svježa i spremna za upotrebu. Kad je riječ o skladištenju, ovaj stručnjak dijeli još jedan savjet, a taj je da banane stavite u središnji dio hladnjaka, a nikako ne u donji, ujedno i vlažniji dio koji može skratiti životni vijek ovog voća.

Linker
15. listopad 2024 15:47