SHUTTERSTOCK
Saveznik zdravlja

Obično povrće pretvorite u fantastično jelo! Odlična ideja kako iskoristiti sve dobrobiti cvjetače

Kupusnjače, kojima pripada cvjetača, pokazale su se korisnim saveznicima u sprečavanju raka dojke, debelog crijeva, jetre, pluća i želuca

Svi potrebni nutritivni sastojci u jednom zasitnom obroku. Kako vam ovo zvuči? Često slušamo od stručnjaka kako bismo vitamine i minerale prvenstveno trebali crpiti iz hrane, a tek potom kroz suplemente. Zato, donosimo savršenu namirnicu, cvjetaču koja obiluje vlaknima, vitaminima B, C i K te antioksidansima, međutim, ovaj put kao prilog bogate salate.

Nutritivna vrijednost 100 grama cvjetače sadrži 25 kcal te:

  • 5 grama ugljikohidrata,
  • 2 grama proteina,
  • 2,5 grama vlakana,
  • 45 miligrama vitamina C (77 posto preporučene dnevne vrijednosti),
  • 16 grama vitamina K

Zdravstvene prednosti

Kupusnjače, kojima pripada cvjetača, pokazale su se korisnim saveznicima u sprečavanju raka dojke, debelog crijeva, jetre, pluća i želuca. Zbog bogatstva antioksidansa pokazala se dobrom namirnicom u borbi protiv oksidativnog stresa. Odlična je zamjena za mnoge recepte koje u sebi sadrže brašno pa samim time i pogodno djeluje na normalne vrijednosti šećera u krvi. Prednosti su doista brojne stoga, dok pomalo ulazimo u godišnje doba u kojem su sve više prisutne salate kao cjeloviti obrok, donosimo zanimljiv prijedlog, začinsku, svježu salatu od cvjetnjače, jabuke, slanutka i senfa.

image
SHUTTERSTOCK

Salata od cvjetače (četiri serviranja)

Sastojci:

  • 250 grama slanutka iz konzerve, ocijeđeni
  • čili u prahu, sol i papar
  • glavica cvjetače izrezana na cvjetiće
  • jabuka, tanko narezana
  • ljutika, tanko narezan
  • šaka nasjeckanog peršina i metvice
  • dva avokada, narezana na kockice

Dresing:

  • dvije žlice senfa
  • dvije žlice meda
  • 60 mililitara maslinovog ulja
  • 60 mililitara vode
  • sok i korica jedne limete
  • sol i papar, po ukusu

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Stavite slanutak na pleh obložen papirom za pečenje. Prelijte maslinovim uljem i pospite čilijem u prahu, soli i paprom po ukusu. Pecite 20-30 minuta dok ne postane hrskavo i ne porumene.

2. Priprema cvjetače: Narezane cvjetove cvjetače stavite u blender i blendajte dok ne dobijete konzistenciju riže.

3. Sve sastojke za dresing pomiješajte u jednu smjesu. Kušajte i prema želji prilagodite.

4. Pomiješajte sve sastojke i salati prema želji dodajte narezani avokado, jabuku i luk.

Linker
28. listopad 2024 19:22