Možda niste obožavatelji zime i hladnog vremena, ali sigurni smo da Božić volite. Vrijeme je to kad se kuće i gradovi pretvore u čaroliju. Lampice i ukrasi su na svakom koraku, a kuće su preplavili mirisi kolača. Može li bolje od toga?
Ako i vi želite u svom domu miris kolača, imamo nekoliko recepata koji će vas oduševiti.
Linzeri
Sastojci:
- 100 grama pekan oraha
- 190 grama oštrog brašna
- 1/2 čajne žličice mljevenog cimeta
- 1/4 čajne žličice soli
- prstohvat mljevenih klinčića
- prstohvat mljevene pimente
- 110 grama neslanog maslaca, sobne temperature
- 100 grama šećera
- 1 veliko jaje
- 340 grama pekmeza po izboru
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
1. U blender stavite pekane i dvije žlice brašna te blendajte dok smjesa ne nalikuje mrvicama. Dodajte cimet, sol, klinčiće, piment te preostalo brašno. Blendajte dok se ne sjedine.
2. U velikoj zdjeli, koristeći električni mikser, istucite maslac i šećer dok ne budu lagani i pjenasti, oko tri minute. Umutite jaje. Dodajte mješavinu brašna, pekana i začina te rukom izmiješajte da se ne sjedine.
3. Podijelite tijesto na pola i zamotajte plastičnom folijom. Stavite u zamrzivače dok se ne stegne, oko 30 minuta. Potom svaku polovicu razvaljajte na debljinu tri milimetra.
4. Za izrezivanje možete koristiti oblike po želji. No, ne zaboravite na jednoj polovici kolačića izrezati i rupu u sredini kroz koju će se vidjeti pekmez.
5. Zagrijte pećnicu na 180°C i stavite kolačiće na pečenje.
6. Pecite ih dok rubovi ne počnu smeđiti, 11-15 minuta. Pustite da se potpuno ohlade na papiru za pečenje.
7. Spojite kolačiće s jednom žličicom pekmeza, a zatim po njima pospite šećer u prahu.
Čokoladni kolačići bez brašna
Sastojci:
- 400 grama šećera u prahu
- 40 grama kakao praha
- 1/2 čajne žličice soli
- 2 velika jaja
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 150 grama prženih oraha, nasjeckanih
- 175 grama tamne čokolade, nasjeckane
- prstohvat morske soli
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Obložite dva pleha papirom za pečenje i lagano premažite sprejom za kuhanje.
2. U posudi pomiješajte šećer u prahu, kakao prah i sol.
3. U drugoj posudi električnim mikserom umutite jaja i vaniliju, a zatim dodajte mješavinu šećera i miješajte da se svi sastojci sjedine. Ubacite orahe i komadiće čokolade.
4. Na plehove za pečenje žlicom izlijte tijesto, ali tako da oblikujete kolačiće i neka budu na na razmaku od četiri centimetra, a zatim pospite morske soli.
5. Pecite, mijenjajući položaj pleha, dok se kolačići ne napuhnu i vrhovi ne počnu pucati, 12 do 14 minuta. Potom pustite da se ohlade i spremni su za uživanje.
Madeleines s limunom
Sastojci:
- 85 grama brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1/4 čajne žličice soli
- 2 velika jaja
- 65 grama granuliranog šećera
- 110 grama neslanog maslaca, otopljenog, plus još za kalup
- naribana korica jednog limuna
- 1 žlica limunovog soka
- 2 žlice punomasnog mlijeka
- 100 grama šećera u prahu
Priprema:
1. U srednjoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
2. U velikoj posudi izmiksajte jaja i granulirani šećer dok se ne zgusnu, 2-3 minute.
3. Lagano umiješajte smjesu brašna, zatim dodajte otopljeni maslac i koricu limuna dok se potpuno ne sjedine. Umiješajte mlijeko (tijesto treba biti glatko i sjajno).
4. Stavite komad plastične folije na površinu tijesta, zatim ju smjestite u hladnjak dok se ne ohladi, najmanje 1 sat i najviše 2 dana.
5. Stavite obrubljeni pleh za pečenje u pećnicu koja je zagrijana na 200°C.
6. Premažite kalup za pečenje madeleine kolačića otopljenim maslacem, zatim pospite brašnom i ocijedite višak. Ako nemate kalup za pečenje madeleine kolačića, možete iskoristi i neki drugi koji će vam dati oblik koji vam se sviđa.
7. Napunite kalupe za madeleine, ali ne do kraja jer će narasti tijekom pečenja. Stavite kalup za pečenje na prethodno zagrijani pleh. Pecite dok ne poprimi zlatnosmeđu boju i dobije izbočine na vrhu, 11 do 13 minuta.
8. Izvadite kalup iz pećnice i odmah izvadite. Prebacite na pladanj da se ohlade. Ponovite s preostalim tijestom.
9. U međuvremenu pripremite glazuru. U maloj zdjeli pomiješajte šećer u prahu, limunov sok i 2 žlice vode. Glazuru pospite preko kolačića.
Slano-slatki kolačići od tikvica
Sastojci:
- 420 grama brašna
- 40 grama kukuruznog škroba
- 1 1/2 čajna žličica prašak za pecivo
- 1 1/4 čajne žličice soda bikarbona
- 1 1/2 čajna žličica soli
- 280 grama maslaca
- 300 grama smeđeg šećera
- 150 grama granuliranog šećera
- 2 velika jaja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 150 grama naribane tikvice
- 100 grama nasjeckanog kikirikija
- 60 grama polomljenih pereca
Priprema:
1. U srednjoj posudi pomiješajte brašno, kukuruzni škrob, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite dva pleha.
2. U velikoj zdjeli, mikserom na srednjoj jačini, istucite maslac, smeđi šećer i granulirani šećer dok ne postanu kremasti. Umutite jaja, jedno po jedno. Dodajte vaniliju, a zatim smjesu brašna. Ubacite tikvice, nasjeckani kikiriki i perece.
3. Na pleh žlicom izlijte tijesto, ali tako da oblikujete kolačiće, s razmakom od oko dva centimetra. Pecite 20 do 25 minuta ili dok ne porumene. Nakon toga pustite ih da se ohlade i uživajte u njima.
Kolačići od limuna i timijana
Sastojci:
- 350 grama brašna
- 1/2 čajne žličice praška za pecivo
- 1/4 čajne žličice soli
- 220 grama maslaca
- 150 grama šećera
- 1 žlica listova svježeg timijana
- 4 čajne žličice ribane limunove korice
- 1 veliko jaje
- 1 1/2 čajna žličica čistog ekstrakta vanilije
- 250 grama šećera u prahu
- 60 ml svježeg soka od limuna
Priprema:
1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
2. U drugoj velikoj zdjeli, pomoću električne miješalice, istucite maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti, oko tri minute. Dodajte timijan i dvije žličice limunove korice, zatim jaje i vaniliju.
3. Smanjite brzinu miksera na nisku i postupno dodajte smjesu brašna, miksajući dok se smjesa ne sjedini. Oblikujte tijesto u dva valjka promjera četiri centimetra. Zamotajte ih odvojeno plastičnom folijom i zamrznite na 20 minuta.
4. Zagrijte pećnicu na 180°C. Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje. Tijesto narežite na kolutove debljine 3 milimetra i stavite na pripremljeni pleh
5. Pecite dok kolačići ne porumene oko rubova, 10 do 12 minuta. Pustite da se ohlade.
6. U zdjeli pomiješajte šećer u prahu, svježi limunov sok i preostalu koricu limuna. Žlicom namažite smjesu na kolačiće. Po želji dodatno pospite timijana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....