Nije li vrijeme da razbijemo dosadu i u naše slatke recepte unesemo novi sastojak? Mrkva je idealan izbor jer je slatkasta, zdrava, ima lijepu boju i predivnu, blagu aromu te se odlično slaže sa svim mogućim sastojcima za kolače i torte. Njezina konzistencija je korisna za zgušnjavanje krema i smjesa za tijesto, daje kolačima lijepu boju i okus. Odlična je u kombinaciji s bademima, čokoladom, cimetom, sirom, ali i grožđicama i orasima. Slatkiše pripremljene od ovog zdravog sastojka možete bez straha ponuditi djeci, a i odrasli će u njima uživati.
BOŽIĆNI KEKSI OD MRKVE
Iznenadite prijatelje i obitelj ovim ukusnim i zdravim keksima koje možete oblikovati u raznim prigodnim oblicima i ukrašavati po želji.
Sastojci:
• 300 grama oštrog brašna
• 100 g rižinog brašna (možete koristiti i kukuruzno, ali u tom slučaju samo 50 g)
• 100 g naribane svježe mrkve
• 50 g badema
• 50 g škrobnog brašna
• 100 g šećera
• 1 jaje • 50 g maslaca
• 1 čajna žličica cimeta
• prstohvat soli
• 1 paketić vanilin šećera
• naribana kora jednog limuna
Priprema:
1. Maslac ostavite da omekša na sobnoj temperaturi, a zatim sve sastojke ubacite u kuhinjski robot ili promiješajte električnim mikserom.
2. Kad se sastojci povežu i dobijete jednoličnu smjesu, oblikujte je u loptu, umotajte u prozirnu kuhinjsku foliju i stavite u hladnjak na najmanje 2 sata.
3. Valjkom razvaljajte tijesto i kalupima režite željene oblike. Kekse poslažite na lim prekriven masnim papirom za pečenje.
4. Pecite u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva samo 8 minuta.
5. Izvadite kekse iz pećnice i ostavite da se hlade najmanje 20 minuta te ih tek tada vadite iz lima za pečenje. Nemojte ih vaditi ranije jer mogu vrlo lako popucati. 6 Gotovo kekse možete ukrasiti glazurom od čokolade ili bijelom glazurom, a možete i prije pečenja u njih utisnuti ukrase od suhog voća te ih poslije posuti šarenim mrvicama za ukrašavanje. Uglavnom, prepustite se mašti i poigrajte se ukrašavanjem keksa zajedno s djecom.
KOLAČ OD MRKVE S ČOKOLADNOM GLAZUROM
Sve sastojke možete pomiješati u blenderu i u trenu napraviti ovaj zdrav i ukusan kolač.
Sastojci (za 12 osoba):
• 2 i 1/4 šalice višenamjenskog brašna
• 1 jušna žlica praška za pecivo
• 3/4 čajne žličice soli
• 1 šalica biljnog ulja
• 2 šalice bijelog šećera
• 4 velika jaja
• 1 i 2/3 šalice oguljene i nasjeckane mrkve
Za glazuru:
• 1 šalica mlijeka
• 1 rebro gorke čokolade
• 2 jušne žlice meda
• 1 jušna žlica maslaca
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Lim za pečenje namastite i pospite brašnom.
2. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
3. U blenderu miješajte ulje, šećer, jaja i mrkvu dok ne dobijete kremastu, glatku smjesu. U nju umiješajte brašno i dobro promiješajte.
4. Pecite u pećnici oko 40 minuta ili provjerite čačkalicom (ako izađe suha iz tijesta, pečeno je). Ostavite kolač da se hladi oko jedan sat.
5. Pomiješajte čokoladu, med i maslac u lončiću i zagrijavajte stalno miješajući. Miješajte oko 10 minuta, dok ne dobijete gustu glatku glazuru.
6. Stavite lončić u posudu napunjenu ledom i miješajte još oko 5 minuta, zatim prelijte preko kolača i ostavite da se do kraja stvrdne. 7 Narežite kolač na kocke i poslužite
Još recepata za slastice od mrkve pronađite u novom broju magazina 100 posto prirodno, u prodaji je od četvrtka, 15. prosonca.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....