SHUTTERSTOCK
obožavamo

Najjače povrće u prevenciji i liječenju karcinoma, a uništava i Helicobacter pylori. Vrijeme je za gustu juhu

Sve češće na našim tanjurima


Do prije 15-ak godina brokula baš i nije bila čest sastojak uobičajenih jelovnika. No, malo-pomalo, taj ‘zeleni karfiol‘ kako su je nekada opisno nazivali, probio se, zahvaljujući sve većoj popularnosti mediteranske kuhinje kojoj pripada, u naše tanjure i postao čest prilog mesu, sastojak složenaca i lonaca. Jedemo ga s rižom ili tjesteninom, pripremamo kremaste juhe.

Kraljica zdravih namirnica

Slobodno možete navaliti na zelene cvjetiće ako želite izgubiti koji kilogram, jer brokula je 89 posto voda, a uz to na 100 grama ima samo 34 kalorije. Na glasu je kao namirnica koja smanjuje rizik obolijevanja od tumora, a dio tih tvrdnji je i znanstveno dokazan. Dvije njezine tvari koje sadrže sumpor su posebno korisnima. Sulforafan potiče obrambene mehanizme organizma u borbi protiv karcinoma želuca i debelog crijeva te uništava bakteriju Helicobacter pylori. Indol karbinol pak može napasti virus Herpes simplex i spriječiti njegovo umnažanje.

Pokazalo se da je među biljkama upravo brokula najjača u prevenciji i liječenju karcinoma, zahvaljujući sposobnosti da potiče antitumorske enzime.

image
SHUTTERSTOCK

Gusta juha

Sastojci:

  • 500 g svježe brokule
  • 2 l vode
  • 1dl kiselog vrhnja
  • 1 zdrobljeni češanj češnjaka
  • ulje
  • brašno
  • sol i začini po želji
  • tost


Priprema:

  1. Iskidajte brokulu pa je kuhajte da omekša.
  2. U loncu je izmiksajte štapnim mikserom i dodajte kaganu zapršku na kojoj se kratko prepržili češnjak i još kratko prokuhajte.
  3. Kad je juha gotova, umiješajte kiselo vrhnje.
  4. Na tavici blago prepržite kockice tosta i dodajte juhi
Linker
10. rujan 2024 12:49