Jesen je pred vratima, a s njom i sezona u kojoj posebno uživamo u raznim okusima toplih juha koje pružaju osjećaj ugode i djeluju protektivno na naše tijelo. Od klasične domaće bistre juhe pa do raznih kombinacija s povrćem, juha će ojačati imunosni sustav, a u slučaju prehlade, umiriti bolove u grlu i olakšati začepljene nos i sinuse. Isprobajte sljedeće tri verzije.
Juha od leće i povrća
Sastojci:
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 3 šalice svježe mješavine nasjeckanog luka, mrkve i celera
- 4 češnja češnjaka nasjeckana
- 4 šalice povrtne ili pileće juhe
- 150 g leće
- 400 g rajčice narezane na kockice, neocijeđene
- 2 žličice sitno nasjeckanog svježeg timijana
- Pola žličice soli
- pola žličice mljevenog papra
- pola žličice mljevene crvene paprike
- 45 g ribanog parmezana
- 210 g grubo nasjeckanog kelja
- 1 1⁄2 žlica crvenog vinskog octa
- Sjeckani svježi peršin za ukras
Priprema:
- Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodati mješavinu luka, mrkve i celera; kuhajte, povremeno miješajući, dok ne omekša, šest do 10 minuta. Dodajte češnjak; kuhajte, često miješajući, dok ne zamiriše, oko 30 sekundi.
- Umiješajte juhu, leću, rajčice, timijan, sol, papar i mljevenu crvenu papriku. Zakuhajte na srednje jakoj vatri, a potom smanjite vatru i kuhajte, povremeno miješajući, dok leća gotovo ne omekša, 15 do 25 minuta, dodajući vodu po potrebi da se razrijedi do željene gustoće.
- Dodajte kelj. Kuhajte poklopljeno dok kelj ne omekša, 5 do 10 minuta. Dodajte ocat i pospite parmezanom. Po želji juhu ukrasite peršinom.
Juha od crvenog graha
Sastojci:
- 400 g graha, namočenog preko noći
- 5 šalica vode
- 4 šalice pileće juhe
- 2 šalice sitno nasjeckane kuhane piletine
- pola šalice sitno nasjeckanog mladog luka (bijeli i zeleni dio)
- 1⁄4 šalice sitno nasjeckanog celera
- 2 žlice mljevenog češnjaka
- 1 žlica sitno nasjeckanog peršina
- 1 žličica soli
- pola žličice mljevenog papra
- pola žličice sitno nasjeckanog timijana
Priprema:
- Ocijedite grah i stavite u veliki lonac s vodom, juhom, piletinom, mladim lukom, celerom, češnjakom, peršinom, soli, paprom i majčinom dušicom. Poklopite i pustite da zavrije na jakoj vatri.
- Kuhajte 30 minuta. Smanjite vatru i kuhajte uz povremeno miješanje dok grah ne omekša, oko sat. Ako vam se juha čini pregustom, dodajte još malo vode.
- Prije serviranja juhu po želji dodatno popaprite.
Varivo od slanutka
Sastojci:
- 280 g špinata i/ili drugog lisnatog povrća
- žlica ulja
- 1 veliki luk, nasjeckan
- 1 komad (oko pet cm) svježeg đumbira, oguljenog i usitnjenog
- 1 sitno nasjeckana čili papričica
- 3 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1 žlica curry praha
- 3 mrkve, oguljene i tanko narezane
- pola glavice cvjetače, razlomljene na cvjetiće
- 2 limenke slanutka
- 2 konzerve rajčice narezane na kockice, ocijeđene
- 80 ml kokosovog mlijeka
Priprema:
- Kratko blanširajte špinat (ili drugo zeleno lisnato povrće). Kada se povrće dovoljno ohladi za rukovanje, iscijedite višak vode i grubo ga nasjeckajte i ostavite sa strane.
- Zagrijte ulje u velikom loncu. Dodajte luk miješajući dok ne postane proziran, odnosno dok ne omekša. Dodajte đumbir, čili, češnjak i curry prah i kuhajte kratko uz miješanje. Dodajte mrkvu i dvije žlice vode; poklopite i kuhajte uz povremeno miješanje dok mrkva ne omekša. Dodajte cvjetaču; poklopite i kuhajte, povremeno miješajući.
- Umiješajte slanutak, rajčice i kokosovo mlijeko. Smanjite vatru i pirjajte varivo nepoklopljeno, povremeno miješajući, oko 15 minuta. Umiješajte špinat ili drugo povrće te ostavite na laganoj vatri oko 15 minuta. Poslužite varivo.
Kremasta juha od bundeve i leće
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 2 glavice luka, nasjeckane
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- približno 800 g nasjeckanog mesa bundeve, plus sjemenke
- 100 g crvene leće
- malo timijana
- 1 l vrućeg temeljca od povrća
- prstohvat soli
Priprema:
- Zagrijte ulje u velikoj tavi. Pržite luk dok ne omekša i počne zlatiti.
- Umiješajte češnjak, meso bundeve, leću i timijan, a zatim ulijte vrući temeljac.
- Začinite, poklopite i dinstajte 20-25 minuta dok leća i povrće ne omekšaju.
- U međuvremenu operite sjemenke bundeve.
- Uklonite meso koje se prilijepilo za njih, a zatim ih osušite kuhinjskim papirom.
- Zagrijte 1 žličicu ulja u neprianjajućoj tavi i pržite sjemenke dok ne počnu skakati i pucati. Često miješajte, ali pokrijte tavu. Kada sjeme izgleda orašasto i prženo, dodajte posip soli i prstohvat šećera i dobro promiješajte.
- Skuhanu smjesu od bundeve umutite štapnim mikserom ili kuhačom dok ne postane glatka, a zatim dodajte vrhnje za kuhanje i ponovno razmutite.
- Poslužite sa žlicom domaćeg vrhnja, nekoliko listova timijana i preprženim sjemenkama posutim na vrhu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....